Hlavní obsah

Alkohol už mladé tolik neláká, roste závislost na mobilech a sítích

Právo, ov, per

V Česku v posledních letech klesá užívání alkoholu mladistvými, i tak nicméně zůstává nadprůměrné při srovnání se světem. Ukázala to studie Světové zdravotnické organizace ohledně zdraví a životního stylu mladistvých, na které se podílela i Univerzita Palackého v Olomouci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Práce sleduje trendy v oblasti zdraví a životního stylu dospívajících v 50 zemích Evropy a Severní Ameriky. Podle studie kleslo užívání alkoholu v ČR u obou pohlaví o sedm procent a dostalo se již prakticky na úroveň průměrné spotřeby ve zkoumaných státech.

Konkrétně procento patnáctiletých, kteří přiznávají, že se v životě nejméně dvakrát opili, v tuzemsku klesl u dívek z 29 na 22 procent a u chlapců z 32 na 25 procent.

Například na Slovensku jsou na tom ale o trochu lépe a průměr srovnávaných zemí vychází na 18 procent u dívek a 22 procent u chlapců. I tady došlo k mírnému poklesu.

Je to už podruhé, co vycházejí čísla, že alkohol je pro mladou generaci méně atraktivní.

Celková konzumace alkoholu v populaci České republiky za posledních 10 let zůstala stejná, takže je vidět, že alkohol pro mladistvé je stále méně zajímavý.

„Výsledky průzkumu mohu potvrdit. Je to už podruhé, co vycházejí čísla, že alkohol je pro mladou generaci méně atraktivní,“ řekl Právu profesor Michal Miovský, přednosta kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Závislí na technologiích

Bez závislosti ale mladiství nejsou, naopak. „Ukazuje se, že stoupá závislost na internetové síti, telefonu a počítači. Mladí lidé u nich tráví denně hodiny. Jsme zřejmě na začátku ústupu od klasické závislosti a příklonu k závislosti na komunikačních technologiích,“ podotkl Miovský.

Na home office dám lahev za večer. Sama. Češi v karanténě pijí více alkoholu

Koronavirus

Podle jeho slov i závislost na technologiích může být pro mladou generaci velmi nebezpečná, zvláště pro tu školou povinnou. Takové případy už jsou a zdá se, že budou přibývat. „Je zajímavé, že tato závislost stoupá i u dospělých,“ dodal Miovský.

Podle něj je také i přes trend odklonu od alkoholu u mladistvých stále dost těch, kteří pít zkoušejí. „Zdá se však, že mobilní telefon a počítač jsou atraktivnější než sklenička alkoholu,“ uzavřel.

Spolužáci jsou vlivnější než reklama

Podle výzkumu agentury IPSOS z minulého měsíce patří mezi hlavní faktory ovlivňující chování mladistvých při konzumaci zejména vliv spolužáků a kamarádů a snaha připadat si dospělý. Těmto faktorům připisují vliv z 80 procent. Dalším důležitým faktorem je konzumace alkoholu v rodině, té výzkum přisoudil 65 procent.

Proč jsou závislosti pro ženy nebezpečnější

Zdraví

Média a reklama jsou podle studie až na dvou posledních místech ze všech zkoumaných faktorů s nejnižší váhou okolo 30 procent. Tázaní mohli uvést více faktorů najednou.

O regulaci reklamy na alkohol usiluje ministerstvo zdravotnictví, podle kterého významně přispívá k toleranci alkoholu mezi populací, a to i u dětí. Resort pracuje na přípravách novely, která by regulovala formy propagace alkoholu. Ministr Adam Vojtěch již dříve uvedl, že reklama by neměla zobrazovat lidi, ale jen produkt.

Reklama

Výběr článků

Načítám