Hlavní obsah

Mládek a Ťok byli u rozhovoru Zemana s Hermanem, ale prý nic neslyšeli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) a ministr dopravy Dan Ťok (ANO) jsou dva členové vlády, kteří byli 8. září přítomni rozhovoru prezidenta Miloše Zemana a ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL). Jeho obsah však prý ani jeden z nich neslyšel. Herman říká, že na něj Zeman činil nátlak ohledně vyznamenání jeho strýce, jež podmínil zrušením schůzky s dalajlamou.

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) prý rozhovor Hermana se Zemanem neslyšelVideo: Barbora Zpěváčková, Novinky

 
Článek

Na skutečnost, že u rozhovoru na slovenské ambasádě byli ministři Mládek a Ťok  upozornil server Echo24 na základě zprávy, kterou na svých stránkách uveřejnilo město Třeboň, jehož starostka byla rovněž mezi pozvanými.

Mládek v pondělí ráno při příchodu na jednání kabinetu potvrdil, že na ambasádě skutečně byl přítomen, nicméně podle svých slov rozhovor neposlouchal.

„Jediné, co mohu potvrdit, je, že pan kolega Herman mluvil s panem prezidentem. O čem přesně mluvili, já nevím,“ řekl Novinkám Mládek. Zároveň vyjádřil lítost nad setkáním Hermana s dalajlamou.

Účast na ambasádě potvrdil i Ťok, rovněž ale řekl, že prezidenta s Hermanem neposlouchal. „Rozhovor na ambasádě jsem nesledoval a nemohu ho nijak komentovat. Byl to soukromý hovor a ty já neposlouchám,“ sdělil Novinkám Ťok.

Mládek zároveň řekl, že 28. října na Hrad půjde. „Pokud bych nešel, byl by to výraz hluboké neúcty vůči ostatním vyznamenaným a vůči oslavám českého státního svátku,” míní ministr průmyslu.

Herman minulý týden uvedl, že ho na ambasádě prezident odrazoval od plánované schůzky s tibetským duchovním dalajlamou. Měl hrozit, že v případě uskutečnění setkání neudělí vyznamenání Hermanovu strýci Jiřímu Bradymu. Ten v neděli řekl, že mu Hrad 12. října oznámil udělení řádu T. G. Masaryka. V seznamu, který dostal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) z Hradu ke kontrasignaci den po schůzce Hermana s dalajlamou, k níž došlo minulé úterý, však Bradyho jméno nefigurovalo.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček oznámil, že „zásadní vyjádření” prezidenta zazní v úterý na pravidelné tiskové konferenci.

Jiří Brady přežil Terezín, Osvětim i pochod smrti. Jeho třináctiletá sestra Hana zemřela v plynové komoře, v Osvětimi zemřeli i oba rodiče. V roce 1949 emigroval do Rakouska, odkud se dostal v roce 1951 do Kanady. Pomáhal zde dalším emigrantům, s jedním založil úspěšnou instalatérskou firmu. Obhajoval také lidská práva a vydával svědectví o hrůzách holokaustu.

Anketa

Měl by podle vás prezident Zeman ustoupit a udělit vyznamenání přeživšímu vězni z Osvětimi Jiřímu Bradymu?
Ano
57 %
Ne
43 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9475 čtenářů.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD)

Foto: Michal Doležal, ČTK

Dan Ťok

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL)

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Reklama

Související témata:

Související články

Někteří půjdou na Hrad, jiní na náměstí

Politici se kvůli kauze vyznamenání pro Jiřího Bradyho rozdělili na tři skupiny. Jedni se nadále chystají na oslavu státního svátku na Hrad. Druzí se rozhodli...

Výběr článků

Načítám