Hlavní obsah

Mít luxusní pancéřované auto je spíše výjimka

Právo, Jakub Bartosz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sehnat neprůstřelné auto, v němž je pasažér v bezpečí, je otázka nejméně půl roku. Shodli se na tom bezpečnostní poradci oslovení deníkem Právo. Dvě luxusní limuzíny britské značky Jaguar pro policejní ochranku vozící politiky a zahraniční návštěvy za 11,3 miliónu přitom sehnalo vnitro od firmy plzeňského podnikatele Petra Dajbycha s dodáním za pár týdnů.

Foto: Novinky

Vozidla Jaguar XJ policejního Útvaru pro ochranu ústavních činitelů

Článek

Experti soudí, že Dajbych mohl vozidla získat díky kontaktům s výrobcem, protože auta již mohla být na skladě, například proto, že původní zakázka, třeba od jiného zákazníka, byla zrušena.

Dajbychova nabídka vyšla nejlevněji a dodání bylo nejrychlejší, tvrdí vnitro. Limuzíny typu XJ byl Dajbych schopen sehnat do měsíce, ostatní oslovení výrobci limuzín BMW, Audi a Mercedes měli ceny od 12,6 do 15,2 miliónu korun s termíny dodání až do půl roku.

„Dodací lhůta vozu je čtyři až šest měsíců v případě, že se vůz musí vyrábět a není na skladě. Pokud je vůz na skladě, pak je dodací lhůta kolem čtyř týdnů,“ řekla mluvčí českého zastoupení Jaguaru Olga Veselá.

BEZ KOMENTÁŘE: Průjezd jaguarů v policejní koloně při návštěvě kancléřky MerkelovéVideo: Novinky

Pancéřovaná vozidla jsou k mání také pro civilisty, mají o ně zájem podnikatelé. Podle bezpečnostního poradce Lumíra Němce, který působil na zahraniční armádní misi coby člen elitního týmu SOG Vojenské policie, cena za zakázku policie pro Dajbycha odpovídá zhruba tomu, co je k mání na trhu.

„Je to luxus“

Hodnota vozidel je ale různá, záleží na požadavcích, např. jaký chce mít zájemce motor, také třeba zda má být v autě otvor ke střelbě. Každopádně pořídit si neprůstřelný vůz v soukromém sektoru je podle něj spíš výjimečné.

„Je to hodně drahé a tím, že to jsou pancéřované limuzíny, mají i drahý provoz nejen, co se týče spotřeby, ale dochází i k opotřebování materiálu. Mít vlastní pancéřák je opravdu luxus,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám