Hlavní obsah

Místopředseda Pirátů Michálek bude čelit návrhu na odvolání

Všichni členové Pirátů budou o víkendu elektronicky hlasovat o odvolání šéfa pirátské frakce Poslanecké sněmovny Jakuba Michálka z funkce místopředsedy strany. Důvodem je administrativní chyba, o které neinformoval kolegy. Michálek řekl, že podle reakcí, které zatím má, má mezi členy strany podporu. Návrh na odvolání může mezi Piráty podat skupina členů, což se už stalo řadě místopředsedů, uvedl.

Foto: Novinky

Jakub Michálek

Článek

O sporu jedné z hlavních tváří Pirátů informovaly ve čtvrtek Hospodářské noviny. Michálek se podle listu provinil proti hlavní zásadě strany, transparentnosti. Potají nechal stáhnout podanou stížnost Pirátů na výsledky voleb. Michálek v diskusi na webovém fóru Pirátů podle HN přiznal, že předsednictvo utajilo stažení návrhu ze soudu záměrně, aby nemuselo záležitost vysvětlovat médiím. O podání stížnosti k soudu se celé předsednictvo dozvědělo až dodatečně, podnět označil Michálek za neodborný. Na podání byl zfalšován podpis předsedy strany Ivana Bartoše.

Michálkovi odpůrci podle HN tvrdí, že o podání volební stížnosti nemuselo hlasovat celé předsednictvo, stačilo, že jej schválil jeden z jeho členů Vojtěch Pikal. Ten svůj souhlas potvrdil, byť uznal některé nedostatky. „Rozhodně nedopustím, aby někdo překračoval svoje pravomoci a podával bez vědomí předsednictva žádost o zneplatnění voleb všech poslanců ve všech krajích České republiky, na kterých tisíce lidí více než rok pracovaly,” napsal Michálek v diskusi. Hlavním autorem volební stížnosti je Lukáš Blažej, uvedly HN.

„Administrativní pochybení”

„Došlo k administrativnímu pochybení, na základě kterého byl odeslán návrh na neplatnost všech poslanců ve všech volebních krajích, které neodsouhlasilo republikové předsednictvo. My jsme následně informovali Nejvyšší správní soud, že republikové předsednictvo tento návrh neodsouhlasilo, a tím pro nás celá věc skončila,” řekl Michálek ke vzniku problému.

Zdůraznil, že Piráti jsou stranou přímé demokracie, každý člen tak může podat návrh na odvolání libovolného funkcionáře. „Takže si myslím, že v tomto ohledu nám to funguje dobře,” konstatoval. Hlasovat o jeho odvolání bude členská základna během víkendu on-line. Výsledek bude znám v pondělí ráno.

Michálek předpokládá, že hlasování pro něj dopadne pozitivně. Připomenul, že vedl kandidátku v Praze, kde Piráti získali 17 procent hlasů, což byl nejlepší výsledek ze všech krajů. „Myslím si, že mám celkem silný mandát i od voličů, abych svoji funkci obhájil,” uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám