Hlavní obsah

Senioři v Míčově místo oběda bojovali o život

Právo, Vladislav Prouza

Boj o život místo svátečního oběda čekal v neděli před polednem trojici seniorů v Míčově na Chrudimsku. Obec v kopcích totiž spláchla přívalová vlna. Poprvé v historii.

Místo oběda čekal seniory v Míčově boj o životVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Povodeň nejvíc odnesly domy v dolní části vsi, kde vodu z mraků posílily desítky kubíků z přeteklého rybníka. Hladina vody v dolíku dosahovala přes půldruhého metru.

„Měla jsem na návštěvě rodiče a zrovna jsem dávala na stůl talíře. Pršelo, a tak jsem se šla podívat ven. Tomu, co jsem uviděla, se nedalo uvěřit. Na dům se valila vysoká přívalová vlna,“ popsala Libuše Fidlerová, které zachránily život před vodou duchapřítomně zabouchnuté dveře.

Voda by ženu semlela jako dvojici aut zaparkovaných před domem. Vlna auta zvedla jako ořechové skořápky a vrhla do nedaleké skruže.

Víkendové deště spláchly i část pražské zoo, zatopeny byly bazény lachtanů i tučňáků

Domácí

„Na poslední chvíli jsem stačila zabouchnout domovní dveře a pomoci 84leté matce a 86letému otci z kuchyně, kde jim voda za pár okamžiků sahala po pás, do protější vyvýšené ložnice,“ vyprávěla žena, která spolu s těžko pohyblivými rodiči našla útočiště na posteli, jejíž matrace byla asi půl metru nad podlahou.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Libuše Fidlerová ukazuje zkázu v kuchyni.

Vepřo knedlo zelo v troubě strávila voda. „Podívejte,“ ukazovala s pláčem na vodou podlité maso Fidlerová.

Neměli kam utéct

Trosečníky uvězněné uprostřed zatopeného dolíku v domě číslo 13 dělily od tragédie prosklené dveře na chodbu mezi kuchyní a pokojem. Voda sahala do třech čtvrtin výšky dveří. Živlu stálo z druhé strany v cestě nedávno vyměněné dobře zaizolované okno. „Utéct jsme neměli kam. Voda stále stoupala. Mysleli jsme, že se utopíme. Vyděšeně jsem volala mobilem policii a hasiče,“ vypráví žena, zachráněná spolu s rodiči doslova v hodině dvanácté.

Heřmanův Městec se pomalu vzpamatovává z šoku

Domácí

Záchranáři dorazili do možná dvaceti minut po zoufalém volání o pomoc, lidem uvězněným v pokoji to ale připadalo jako věčnost. „Dostali nás ven oknem. Tátu, který špatně chodí, na speciální podložce. Noc jsme strávili u rodičů v pardubickém bytě,“ pokračovala žena, jež si domek v klidné obci léta připravuje na důchod. „Dala jsem do toho všechny peníze. Teď můžu začít znova,“ dodala.

Povodeň, která zasáhla polovinu z padesátky domů, obec nepamatuje. Stopy ničivé vlny se táhnou od Míčova dolů po šest kilometrů vzdálený Heřmanův Městec. „Obyvatele to nepostihlo ani tak co do výše škod jako spíš psychicky. Sedm lidí jsme museli načas umístit v kulturáku,“ uvedla míčovská místostarostka Sylva Bořková.

„Domovní meteostanice u sousedů naměřila od nedělních jedenácti dopoledne do asi tří hodin odpoledne skoro 140 litrů vody na čtvereční metr,“ dodala jedna z obyvatelek Míčova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám