Hlavní obsah

V Moravičanech preventivě zahradili otvory v protipovodňových hrázích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Moravičanech na Olomoucku nepřetržitě monitorují průtoky vodních toků, konkrétně Moravy a Třebůvky, jejichž hladiny stoupají v důsledku výrazného oteplení, dešťů a tání. Morava tam po poledni dosáhla třetího povodňového stupně. Ten se vyhlašuje, když hladina dosáhne tří metrů. Řeka je v korytě. Hasiči v obci ráno prováděli protipovodňová opatření.

Foto: HZS Olomouckého kraje, Novinky

Preventivní hráz v Moravičanech

Článek

„Máme své zkušenosti se záplavami. Nemůžeme si dovolit nic podcenit. Žádná přímá hrozba tu ale v této chvíli není,“ zdůraznila starostka Moravičan Jaromíra Saňáková, kterou Novinky zastihly v pondělí před polednem u řeky Moravy, kde kontrolovala hladinu.

„Odborníci tvrdí, že do tří a půl metru se tady nic neděje. V Moravičanech je to běžný stav na jaře. Bývá to tady až po hráze zaplavené, což je pro nás naprosto normální. Rozdíl je jen ten, že jsou Vánoce, ne jaro. Jde ovšem o to, aby se na případnou velkou vodu včas připravili ti pod námi, třeba v Litovli.,“ upozornila starostka.

Foto: Petr Marek, Novinky

Starostka Moravičan Jaromíra Saňáková kontroluje stav hladiny řeky Moravy.

Hasiči podle ní postavili mobilní hráze ve dvou otvorech v betonové protipovodňové zdi u odtokového kanálu z říčky Třebůvky. „Hráze nejsou spojené proto, aby se tam dostala zemědělská technika. Teď to hasiči zahradili, aby voda nevyplavila zezadu domy a nezatopila zemědělské pozemky. Je to ale výhradně preventivní opatření. Třebůvka klesá. Stoupá ale Morava a ta nám vodu zastaví a částečně se bude vracet do vesnice. V požární jednotce máme několik nových mladých kluků a pro ty je dobře, procvičí-li si a vyzkouší všechno, když se nic neděje,“ vysvětlila.

Foto: HZS Olomouckého kraje, Novinky

Hasiči preventivně zahradili otvory v hrázích.

Zároveň konstatovala, že hráze v Moravičanech fungují dobře. „Zkrátka monitorujeme, sledujeme. Zatím je klid,“ podotkla. Prognóza je prý lepší, než byla ráno.

Foto: Petr Marek, Novinky

Řeka Morava v Moravičanech

Podobně situaci vnímají i tamní obyvatelé. „Stav, který je tady na řekách teď, je naprosto normální. Jsme na takovou vodu zvyklí. Nic výjimečného,“ potvrzovali shodně. „Nikdy jsem neviděl, že by voda byla výš než teď. Třebůvku, u které teď stojíme, mám přímo pod okny. Na druhé straně, bydlím tady teprve pět let. Mám proto trochu obavy, že se to, když přijdou větší deště, přece jen může vylít,“ řekl Novinkám v pondělí místní občan Pavel Schneider.

Hladiny stoupají, nejvyšší povodňový stupeň je na 21 místech

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám