Hlavní obsah

Je to útok na české zemědělství, komentoval audit Evropské komise ministr Toman

Aktualizováno

Ministr zemědělství Miroslav Toman označil audit Evropské komise za útok na české zemědělství a poukázal mimo jiné na to, že auditoři se podle něj odkazují na články, které v právu neexistují. Zpráva tak podle něj obsahuje chyby. Toman zdůraznil, že zpráva neuvádí nic o jeho možném střetu zájmů.

Záznam: TK k předběžné auditní zprávě Evropské komise Video: ČTK

 
Článek

Podle šéfa Státního zemědělského a intervenčního fondu (SZIF) Martina Šebestyána není v auditu v Tomanově případě „explicitně konstatován střet zájmů”.

Šebestyán konstatoval, že bude preventivně zastaveno proplácení dotací Agrofertu i firmě příbuzných ministra Tomana.

Podle Šebestyána se střet zájmů Andreje Babiše dotýká 12 projektů společnosti Agrofert, v nichž bylo proplaceno 63 milionů korun.

Evropská komise zkoumá i administraci dalších projektů, kde by se maximální korekce mohla pohybovat ve výši 5 procent, což je částka zhruba mezi 150 a 170 miliony korun.

Ze Státního zemědělského intervenčního fondu bylo holdingu Agrofert od roku 2012 do letošního dubna vyplaceno zhruba 6,52 miliardy korun.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Dotace vyplacené koncernu Agrofert

Jednání s Evropskou komisí o auditu by se mělo po uplynutí všech lhůt proběhnout v lednu příštího roku.

Babiš jakékoliv porušení pravidel odmítá s poukazem na to, že vložil firmy do svěřenského fondu a nemá s nimi nic společného. I když společnosti formálně nejsou jeho majetkem, stále je beneficientem svěřenského fondu, což znamená, že mu patří veškeré zisky všech firem ve fondu.

Možný střet zájmů odmítl v minulých dnech i Toman.

Reklama

Výběr článků

Načítám