Hlavní obsah

Další audit dotací Agrofertu dorazil do Česka

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Evropská komise (EK) dokončila návrh dalšího auditu dotací pro koncern Agrofert ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). V tomto případě jde o zemědělské dotace. České televizi to ve středu řekl evropský komisař Günther Oettinger. Audit již mají české úřady.

Foto: Novinky

Článek

Ministerstvo zemědělství odpoledne potvrdilo, že druhou auditní zprávu z Bruselu přijalo. Ve čtvrtek kvůli tomu pořádá briefing. Podle zdroje Deníku N se zpráva týká i ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD). Jeho jméno se v novém auditu opakovaně vyskytuje stejně jako jméno premiéra Babiše, uvedl web deníku.

Podle Hospodářských novin zpráva opět vytýká premiéru Andreji Babišovi střet zájmů. Nevyčísluje ale, kolik peněz z přijatých dotací by případně ČR měla vracet.

První audit se týkal jen dotací na podporu podnikání a na ochranu životního prostředí, a to navzdory tomu, že podezření budí i některé zemědělské dotace pro holding Agrofert.

Tématu agrárních dotacích se první audit vůbec nedotýká. Místo toho o nich EK vypracovala separátní zprávu.

„Předpokládám, že až tady bude oficiální zpráva, tak se k tomu ministerstvo zemědělství vyjádří. Dnes nechci spekulovat a neznám ani rámcově obsah zprávy. Myslím, že tady vrácení dotací nehrozí,“ reagoval pro Českou televizi na druhý audit předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Podle týdeníku Respekt získal Agrofert minimálně jednu spornou investiční dotaci ze Státního zemědělského a intervenčního fondu (SZIF) po únoru 2017, kdy vešla v platnost novela českého zákona o střetu zájmů, která je přezdívaná lex Babiš.

Česko by mělo vracet dotace pro Agrofert

Premiér Andrej Babiš (ANO) podle návrhu auditní zprávy Evropské komise (EK) měl po celou dobu svého vládního působení porušovat zákon o střetu zájmů.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Dotace vyplacené koncernu Agrofert

Stará verze tohoto zákona ale neomezovala přístup k evropským fondům. Proto navrhuje EK vrácení poskytnutých dotací pro holding Agrofert až od února 2017, kdy vstoupila v účinnost novela zákona označovaná jako lex Babiš, která výslovně zakazuje dotace pro firmy ovládané členy vlády.

Babiš vložil firmy do svěřenského fondu. I když formálně nejsou jeho majetkem, stále je beneficientem svěřenského fondu, což znamená, že veškeré zisky všech firem ve fondu patří Babišovi.

Hospodaření Agrofertu v roce 2017
Konsolidovaný zisk4,8 miliardy Kč
Konsolidované tržby155,1 miliardy Kč
Dotace na provoz1,347 miliardy Kč
Dotace na investice607 milionů

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám