Hlavní obsah

Ministr pro lidská práva by nebyl k zahození, shodli se Vondra a Zaorálek

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek se s vicepremiérem pro evropské záležitosti Alexandrem Vondrou shodl, že i v novém kabinetu premiéra Jana Fischera by mohl být obsazen post ministra pro lidská práva. Nápad zazněl České televizi v Otázkách Václava Moravce.

Článek

"Může se o tom diskutoval, já bych asi něco takového uvítal," řekl Vondra k případnému nástupci Michaela Kocába. Vondra i Zaorálek se shodli, že by nebylo od věci přehodnotit původní rozhodnutí, že v novém kabinetu nebude toto křeslo obsazeno.

Premiér Fischer po nedávných událostech oznámil, že boj s extremismem bude jednou z priorit jeho kabinetu.

Zaorálek: Špidla by mohl být místopředsedou EK

Zaorálek dále řekl, že by nynější eurokomisař Špidla mohl kandidovat i na místopředsedu Evropské komise. "Myslím si, že má jednu přidanou hodnotu právě v tom, že by mohl kandidovat i na místopředsedu Evropské komise," řekl Zaorálek na to, zda ČSSD podpoří Špidlu i v příštím funkčním období Evropské komise. Vondra oznámil, že ODS představí vlastního kandidáta na českého zástupce v EK.

Oba politici se přeli zejména o to, jakým způsobem Českou republiku poškodil pád vlády uprostřed evropského předsednictví. K tématu se vyslovil i bývalý český eurokomisař Pavel Telička, který prezentoval názor, že neúspěch českého předsednictví je negativně vnímán i ostatními novými členskými státy. Teličky tyto zahraniční názory shrnul do věty: "Hodili jste přes palubu i nás."

Bývalý eurokomisař narážel na skutečnost, že úspěšně zvládnuté předsednictví by zvýšilo nejen kredit české republiky, ale i dalších nových členských zemí. Poslední šancí vylepšit svůj obraz bude mít české předsednictví na nadcházejícím summitu, kde bude zemi zastupovat prezident Václav Klaus. Ten by měl mít dle Teličky zcela jasný mandát, s nímž jednání vést.

Reklama

Výběr článků

Načítám