Hlavní obsah

Ministr Blažek ocenil práci soudce Šotta v kauze Čapí hnízdo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soudce Jan Šott prokázal rozhodnutím v dotační kauze Čapího hnízda odvahu, řekl v úterý novinářům ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Zopakoval, že je zapotřebí ctít presumpci neviny. Debata kolem případu kandidáta na prezidenta a předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše je podle ministra nenormální a míra emocí přehnaná.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Článek

„Je potřeba vždy dbát presumpce neviny a je to i velmi praktické,“ prohlásil k pondělnímu nepravomocnému osvobozujícímu rozsudku Blažek, který je advokátem. Konstrukci presumpce viny pro politiky odmítl. V dnešní době je to podle něj nesmyslné, protože internet je denně plný obvinění vůči nejrůznějším lidem. Ministr zdůraznil, že rozhodovat může jen soud.

Odvaha se u orgánů činných v trestním řízení podle Blažka pozná podle toho, když i o politicích rozhodují objektivně. „Pan soudce Šott prokázal i mediální odvahu. Bylo zcela jasné to, že pokud neodsoudí obžalované, bude předmětem mediální kritiky založené na emocích,“ pokračoval ministr.

Debatu, kterou rozsudek vyvolal, Blažek odsoudil. „Je vidět, že nežijeme v úplně normální době. Chápu emoce v dobách hilsneriády, ale tam šlo o vraždu,“ poznamenal. Dodal, že na presumpci neviny má právo „i Andrej Babiš, i Petr Fiala, i Miloš Zeman, i Miloš Vystrčil“.

Samotná přímá volba prezidenta podle Blažka způsobuje rozdělení národa, a to zejména ve druhém kole. „Neměli bychom to podněcovat,“ uzavřel.

Soudce Šott: Volby mě nesměly ovlivnit

Krimi

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám