Hlavní obsah

Poslanci dvě hodiny grilovali Arenbergera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) ve středu dvě hodiny odpovídal na smršť otázek od poslanců zdravotního výboru k aktuální epidemiologické situaci. Jednání výboru stále pokračuje.

Živě: Jednání výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovnyVideo: psp.cz

 
Článek

Ministr popisoval, že v létě už by mohly být otevřeny registrace k očkování pro všechny dospělé nad 18 let. Zmínil také, že testování ve školách i firmách potrvá nejméně po celý květen a příští týden se bude řešit jeho prodloužení.

Testování v práci a ve školách bude minimálně do konce května

Domácí

Arenberger v pondělí řekl, že další rozvolňování ve formě otevření obchodů komplikuje počet nakažených. Na úroveň 100 případů nákazy na 100 tisíc obyvatel za týden vláda navázala například i návrat dalších dětí do škol.

„Já jsem optimista, ale vzhledem k tomu, že ta incidence klesá, tak se i oplošťuje křivka postupného pádu," vysvětloval ministr.

Školy nejsou pro vládu priorita, fotbal dostal přednost

Domácí

Pokud se maloobchod otevře, měl by v prodejnách nadále platit limit 15 metrů čtverečních provozní plochy na jednoho zákazníka. Povinné bude také dodržování dvoumetrových odstupů, dezinfekce rukou před vstupem do obchodu či zakrytí dýchacích cest.

Již bylo rozhodnuto o tom, že se od pondělí 3. května se v Karlovarském, Královéhradeckém a Plzeňském kraji vrátí do lavic žáci 2. stupně základních škol. V případě dobré epidemiologické situace by mohlo dojít k otevření 2. stupňů základních škol i v Praze a Středočeském kraji. Tam by se také mohly vrátit do školek všechny děti.

Rozvolňování v Česku. PES je mrtvý, ať žijí balíčky aneb Kdy se vrátíme do normálu

Koronavirus

Obnoven bude také provoz holičství, kadeřnictví, pedikúry, manikúry, masérské, kosmetické nebo regenerační služby, péče o zvířata nebo lázeňská léčebně rehabilitační péče. Do lázní mohou i samoplátci, ovšem jen ti, kteří se budou léčit z následků covidu.

Kabinet pro postupné rozvolňování minulý týden připravil šest balíčků. Uvolnění upřesňuje vždy v pondělí, ve čtvrtek ho má potvrzovat. Rozhodující je vždy počet nakažených.

Arenberger: U kadeřníka bude stačit test ze školy či zaměstnání

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám