Hlavní obsah

Ministerstvo začalo přehledněji zveřejňovat reinfekce

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zdravotnictví v uplynulých dnech začalo ve svém koronavirovém zpravodajství zveřejňovat denní čísla o případech reinfekce. Doposud tyto údaje publikovalo pouze ukryté v datových sadách, které jsou ale pro běžné občany zbytečně složité. Větší důraz na reinfekce je nyní třeba klást v souvislosti s šířením varianty omikron, která narušuje jak postvakcinační imunitu, tak tu pro prodělání.

Článek

Covidové zpravodajství zveřejňované na webu ministerstva zdravotnictví s délkou trvající epidemie bobtná. Minulý týden k standardním údajům o počtu nově nakažených, hospitalizovaných či zemřelých přibyl také počet reinfekcí neboli opětovně nakažených.

Dušek: Opakovaných infekcí při omikronu výrazně přibude

Koronavirus

Stalo se tak poté, co na vzrůstající důležitost reinfekcí v souvislosti s šířením mutace omikron upozornily Novinky minulý týden ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška. Ten přislíbil, že ministerstvo tyto údaje běžným občanům více zpřehlední a „vytáhne” je v každodenních statistikách lidem víc na oči mezi běžně zveřejňovaná data.

Reinfekce se nezapočítávají, protože jde jen o podezření

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob zviditelnění údajů taktéž podpořil. Je však podle něj nutné dbát na striktní oddělování statistik o nově nakažených za den a o počtech reinfekcí.

„Jedná se pouze o podezření, a proto nemohou být započítána do celkového počtu nových případů za den. De facto jde o zachycené opakované pozitivity, které se následně dle mezinárodních pravidel prověřují. Vypovídající hodnotu nemají z důvodu, že nedokážeme v reálném čase přesně odhalit, jestli se jedná o osobu, u které např. probíhá dlouhodobá infekce a je opakovaně testována v nemocnicích atd. Prověření těchto dat je možné až zpětně, kdy se kontrolují i překlady pacientů v nemocnicích,” míní Jakob.

Většina lidí už se trasovat nebude, nařídilo ministerstvo

Domácí

Za neděli přibylo 7235 nově nakažených, k tomu pak bylo 875 případů reinfekce. Zatímco dříve se reinfekce pohybovaly spíše v desítkách či nižších stovkách, v posledním týdnu se denně odhaluje více než tisíc případů opětovné nákazy. Historicky nejvíce reinfekcí bylo zaznamenáno v pátek, a to 1689, pozitivních případů pak přibylo 13 216.

Z dat je patrné, že dílčí nárůst reinfekcí byl již loni v letních měsících, kdy epidemie stagnovala a počty nově potvrzených případů byly nízké. Další nárůst byl patrný na podzim, kdy ještě převládala varianta delta. Zlom nastal nedlouho právě po potvrzení výskytu varianty omikron v ČR, kterou se podle odborníků pravděpodobně promoří celá populace bez ohledu na dřívější prodělání či očkování.

Teoreticky by tak jednoho dne mohla nastat situace, kdy reinfekcí bude v jednom dni více než nových případů nákazy, protože už virus nebude mít koho nově nakažovat. I v tomto ohledu je proto důležité údaje o reinfekcích občanům přiblížit.

Povinné testování ve firmách už nikoho nezaskočilo

Domácí

Je nutno podotknout, že data o reinfekcích nebyla tajná, pouze pro velkou část populace utopená v četných datových sadách, tedy složitě dohledatelná. Nynější krok resortu tak přispěl ke zpřehlednění covidových dat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám