Hlavní obsah

Povinné testování ve firmách už nikoho nezaskočilo

V pondělí začalo testování ve firmách. Zaměstnanci, živnostníci i podnikatelé musí antigenní testování absolvovat dvakrát týdně. V případě pozitivního testu následuje pětidenní karanténa. Pokud dotyčný podstoupí PCR test, který bude negativní, karanténa končí.

Testování ve firmách v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

Lidé k testování vesměs přistupují pragmaticky.

„Už jsme si na to de facto zvykli. Takže nás to ani nepřekvapuje, ani nám to nekomplikuje situaci. V předchozí vlně to bylo jednou za týden, teď to bude dvakrát, v tom je jediný rozdíl,“ řekl Právu majitel opavské pekárny Martin Knappe.

Pekárna zaměstnává asi stovku lidí ve třísměnném provozu.

Zatímco zaměstnanci, kteří v pondělí ráno odcházeli z noční směny, byli testovaní mimořádně už v pátek, zaměstnance z pondělní směny čekaly testovací soupravy v šest hodin ráno hned po nástupu na pracoviště, a to ve speciálně vyčleněné místnosti.

PŘEHLEDNĚ: Co se mění od pondělí

Domácí

„Nemáme s tím žádný problém. Lidé to berou tak, jak to je, prostě to musí být,“ řekla provozní Petra Zemanová. Testování museli podstoupit jak zaměstnanci, tak i učni, kteří v pekárně vykonávají praxi.

„Ti museli být testovaní už v minulých týdnech, takže pro ně se ode dneška nic nezměnilo,“ dodala Zemanová.

Dobrovolná povinnost

„Když je to potřeba... Do očkování jsem byl tak trochu dobrovolně povinně donucen, říkali mi, už jsi jeden z posledních a už půjdu v tomto týdnu na třetí dávku. Ale když je potřeba, tak mi nevadí ani tohle testování,“ řekl Právu zaměstnanec Semenářského závodu Lesů České republiky (LČR) v Týništi nad Orlicí Kamil Falta.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Natálii Doležalové z týnišťského semenářského závodu nedělal samotest problém.

„Testují se všichni zaměstnanci v pracovním i mimopracovním poměru, tedy pracující na dohody, kteří se pohybují na pracovišti, včetně venkovních, bez ohledu na ukončené očkování proti covid-19 či prodělanou nemoc,“ uvedla mluvčí státního podniku Eva Jouklová.

„Celkem zhruba 3620 osob. Všichni zaměstnanci používají antigenní samotesty, dodala Jouklová s tím, že testů mají dostatek.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Testování na magistrátu v Mladé Boleslavi

Na magistrátu v Mladé Boleslavi testovali v pondělí ráno úředníky zdravotníci Českého červeného kříže. „Zhruba ze tří stovek byly pozitivní dva vzorky,“ řekla Právu mluvčí mladoboleslavského městského úřadu Šárka Charousková.

Lidi, kteří testování odmítnou, mají zaměstnavatelé nahlásit hygieně. Netestování pak musí nosit po celou pracovní dobu respirátor, stravovat se odděleně a od kolegů udržovat odstup 1,5 metru.

Pozitivně testované firmy hlásí elektronicky na portálu Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Testování s frekvencí dvakrát týdně by mělo trvat dva až tři týdny.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zaměstnankyně opavské pekárny Knappe při testování.

Reklama

Výběr článků

Načítám