Hlavní obsah

Ministerstvo vnitra zaplatí větší hlasovací lístky

PRAHA

Ministr vnitra František Bublan (ČSSD) se rozhodl vyjít vstříc politickým stranám, kterým vadilo, že měly kvůli vysokému počtu kandidátů potištěny obě strany hlasovacích lístků. Podle Bublana budou moci strany požádat o větší formát seznamu kandidátů, aby se všechna jména vešla na jednu stranu. Náklady na tuto změnu ponese ministerstvo, obce prý nezaplatí ani korunu navíc.

Článek

"Každá strana může požádat o to, aby byla potištěna jen jedna strana volebního lístku s tím, že se zvětší formát volebního lístku. Požádá o to na registračním místě, které si to potom vyřídí s tiskárnou Moraviapress," uvedl ministr.

Zákon stanoví, že kandidáti usilující o místa v obecních zastupitelstvech jsou uvedeni na společném kandidátním lístku, a to v pořadí, které určí los. Občané sice dostanou spolu s hlasovacím lístkem i instrukce s informací, že konec kandidátky je označen úředním razítkem, přesto mají strany právo požádat o vytištění jen jedné strany textu.

"Tato změna nepřijde na vrub obecního úřadu, zvýšené náklady bude platit ministerstvo vnitra," dodal Bublan.

Upozornil ovšem na to, že ve velkých městech jako je Praha zřejmě taková změna možná nebude, protože tak velký formát by se nedal ani vytisknout. "Ale ve většině obcí to jde a není to žádný problém," řekl ministr.

Obecní volby se letos uskuteční 20. a 21. října spolu s prvním kolem senátních voleb.

Reklama

Výběr článků

Načítám