Hlavní obsah

Ministerstvo upustilo od pokutování praktiků za nesloužení pohotovostí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praktici nebudou pokutováni, pokud nevezmou službu na pohotovosti. Ministerstvo zdravotnictví to nakonec do úhrad na příští rok nezahrne. Debata ale nekončí. Z vyhlášky se dočasně stáhla i možnost bonusu za sdílení ordinace, což praktici prosazují.

Foto: David Taneček, ČTK

Za odmítnutí služby na pohotovosti nebudou lékaři sankcionováni

Článek

Systém, jakým je péče hrazená, chce ministerstvo pro příští rok radikálně změnit a zvýhodnit specializace s problematickou dostupností péče. Lékařská komora má ale výhrady.

Úhrady se všem oblastem péče od příštího roku nenavýší stejně. Zatímco třeba dětští praktičtí lékaři, kterých je zoufalý nedostatek a péče je špatně dostupná, si na úhradách polepší o 17,5 procenta, ambulantní specialisté dostanou je základních šest procent.

A to se České lékařské komoře nelíbí. Návrh označila za „absolutně nepřijatelný“.

Zasílání léků opět ve hře. Lékárníci jsou proti

Domácí

„Pro ČLK jsou obě předložené varianty úhradové vyhlášky pro rok 2024 zcela nepřijatelné. Úhradové podmínky musí zohledňovat aktuální nákladovou situaci poskytovatelů a musí zajistit finanční stabilitu i finančně nejvíce ohroženým praxím,“ tvrdí prezident komory Milan Kubek.

Na změny podle něj nejvíce doplatí ambulantní specialisté, pro které se mění několik parametrů.

Ministerstvo namítá, že jde o nepochopení složitých úprav. A přestože si jsou podle ředitele odboru regulace cen a úhrad Tomáše Trocha vědomi dlouhých čekacích lhůt u specialistů, palčivější problém vidí u pediatrů, stomatologů a zajištění psychologické péče.

Právě u těchto oblastí úhrady v příštím roce dramaticky vzrostou. Nejvíc dostanou pediatři, kteří se přitom v létě při dohodovacím řízení s pojišťovnami na navýšení nedohodli. To se mnoho let v řadě nestalo.

Odbory: K protestu lékařů se od ledna přidají i sestry a laboranti

Domácí

Úhrady domácí paliativní péče a ošetřovatelská péče v sociálních službách porostou o 16 procent. Podle ministerstva jde o vládní prioritu.

Stomatologům porostou o 11,5 procenta a praktickým lékařům pro dospělé o 10 procent, stejně jako hospicům. Osmiprocentní růst čeká lékárny, psychiatrickou a psychologickou péči.

Spor o služby na pohotovostech

Původní návrh vyhlášky také zaváděl možnost pokutovat praktické lékaře, pokud nebudou brát služby na pohotovostech.

„Chtěli jsme podporovat sdružené praxe a služby na lékařských pohotovostních službách, což jsme po připomínkách zrušili. Místo toho jsme navýšili růst více plošně,“ uvedl Troch.

Praktici podle zástupců menších nemocnic odmítají sloužit pohotovostní služby v nemocnicích. Podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky se lékaři snaží služby brát a není cestou je k tomu nutit pod pohrůžkou pokuty.

Posilovat bude ministerstvo také centralizaci specializované péče do center ve velkých nemocnicích. Důraz se bude dávat i na jednodenní péči, a to i ve standardních nemocnicích s lůžky.

Přínos to bude mít nejen pro pacienty, ale také pro kasu pojišťoven. Dosud bylo pro velké nemocnice výhodnější nechat si pacienta několik dnů na lůžku, ačkoliv pro to nebyl medicínsky důvod a bylo to nákladnější.

Komora chce navýšení o inflaci

Lékařské komoře vadí i to, že navýšení nereflektuje inflaci. Takový požadavek ale zástupci resortu označují za iluzorní. Pojišťovny už teď sahají do rezerv, na tak velké navýšení nejsou peníze. Odhadované saldo pro příští rok je přes devět miliard.

V rezervách sice mají pojišťovny ještě přes 53 miliard, příští rok to má být už jen 44,5 miliardy. „Teď jsme v krizových letech a rezervy vyčerpáváme. U některých zaměstnaneckých pojišťoven jdeme na hranu,“ upozornil Troch.

Výdaje za zdravotní péči odhaduje ministerstvo na 508,8 miliardy, příjmy zřejmě dosáhnou jen 499,5 miliardy.

Ministři předložili návrhy změn. Lékaři však se stažením výpovědí zatím čekají

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám