Hlavní obsah

Ministerstvo spustilo registraci na očkování upravenou vakcínou proti covidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zdravotnictví v pondělí spustilo registraci pro podání vakcín upravených pro variantu covidu omikron BA.1. Minulý týden dorazily do Česka první modifikované očkovací látky od společnosti Pfizer/BioNTech. K dostání jsou u praktických lékařů nebo na očkovacích místech, kterých je zatím 54. Přibývat budou další. Na tiskové konferenci to v pondělí sdělil náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti).

Foto: Andrew Kuhn, ČTK/AP

Očkování proti covidu

Článek

Tento týden by měla dorazit také upravená vakcína od firmy Moderna, uvedl Pavlovic. Dodal, že by do Česka mělo přicházet 700 tisíc dávek týdně.

„Postupně bude dostupná na všech očkovacích místech v ČR. Finální rozhodnutí, jakou vakcínu podat, je ale vždy na lékaři, který je na očkovacím místě,“ řekl náměstek.

Obě vakcíny lze podat pouze jako posilující dávku osobám od 12 let s odstupem alespoň tří měsíců od poslední dávky.

Očkovací místa, na kterých je k dispozici nová vakcína, lze vyhledat na webu ministerstva. Pro dávku se ale lze dostavit i bez registrace.

Evropská léková agentura doporučila schválit dvě vakcíny proti omikronu

Evropa

Moderna žaluje Pfizer. Ukradl jí prý technologii vakcíny proti covidu

Evropa

Evropská léková agentura pro léčivé přípravky (EMA) schválila vakcíny proti variantě omikron BA.1 na začátku září.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) minulý týden řekl, že vakcíny upravené na novější varianty koronaviru omikron BA.4 a BA.5 by mohly dorazit kolem 19. září. Tyto očkovací látky však zatím EMA neschválila.

Reklama

Výběr článků

Načítám