Hlavní obsah

Ministerstvo se zastalo investora maršmelounu

Praha

Série zvratů v případu plánované stavby bytového domu v blízkosti pražského Anežského kláštera dostala další dějství. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) zrušilo na základě odvolání investora verdikt magistrátu hlavního města, který stavbu odmítl.

Foto: Fránek Architects

Vizualizace objektu

Článek

Ministerský verdikt reaguje na odvolání investora proti magistrátu. Ten totiž letos opakovaně konstatoval, že stavební úřad Prahy 1 porušil stavební zákon, když nedodržel všechny náležitosti územního rozhodnutí. Ministerstvo ale před Vánoci stanovisko magistrátu zrušilo.

"Územní rozhodnutí tímto považujeme za platné. Jsme rádi, že nám ministerstvo dalo za pravdu," řekl v úterý Francesco Augusto Razetto, jednatel Praga Progetti e Investimenti, která chce dům postavit.

Projekt, kterému lidé kvůli údajně navrhované barvě fasády přezdívají maršmeloun, vyvolává v Praze silné emoce. Autor návrhu odmítá výtky odpůrců, prý nikdy nepočítal s fasádou v růžové barvě, která dala projektu přezdívku po růžovobílé cukrovince. Střízlivé barvy má projekt ostatně i na vizualizacích.

Foto: Fránek Architects

Vizualizace objektu, který má být postaven u Anežského kláštera.

Koncem listopadu přišla stavba o povolení památkářů. Zrušilo jej ministerstvo kultury. Pokud bude investor dál o stavbu usilovat, musí být projekt v rámci nového stavebního řízení znovu posuzován i magistrátními památkáři, kteří musejí vydat nové stanovisko. [celá zpráva]

Odpor části veřejnosti

V centru města se v minulosti na protest proti stavbě sešly stovky lidí. Sdružením a obyvatelům blízkých domů vadí, že některá povolení byla před mnoha lety vydána pro dům, který měl vypadat jinak. Kritizují i údajnou nevhodnost stavby pro historické centrum Prahy a bezprostřední sousedství Anežského kláštera.

Dům navrhl architekt Zdeněk Fránek, projekt se několikrát měnil. Původní podobu projektu z roku 2008, která počítala s prosklenou fasádou, odmítlo na základě názoru Národního památkového ústavu (NPÚ) ministerstvo kultury a zrušilo v roce 2010 povolení pražských památkářů.

Nový projekt firmy Praga Progetti e Investimenti s okny do tvaru obličejů ale NPÚ i magistrátní památkáři schválili a na tomto základě bylo vydáno stavební povolení.

Anketa

Líbí se vám podoba plánovaného obytného domu, jemuž se začalo přezdívat maršmeloun?
Ano, nijak mě neuráží
38,1 %
Ne, nezamlouvá se mi
61,9 %
Celkem hlasovalo 2204 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám