Hlavní obsah

Proti maršmelounu po vydání povolení bojují občanská sdružení i Národní galerie

Praha

Plánovaná výstavba domu u pražského Anežského kláštera, jemuž veřejnost začala kvůli členité fasádě přezdívat maršmeloun, nemá ani přes vydání stavebního povolení vyhráno. Protestují proti němu občanská sdružení a odvolat se proti vydání stavebního rozhodnutí hodlá i Národní galerie (NG).

Foto: Fránek Architects

Vizualizace domu, který by měl být postaven v těsném sousedství Anežského kláštera.

Článek

„Stavbu nového bytového domu v ulici U Milosrdných v těsné blízkosti kláštera sv. Anežky, objektu užívaného jako sídlo sbírky středověkého a raně renesančního umění a významné národní kulturní památky, považuji za velmi nešťastnou," uvedl ředitel NG Jiří Fajt.

Šestipodlažní stavba se připravuje mnoho let a smlouvy umožňující mimo jiné využít i části pozemku v areálu kláštera uzavřeli Fajtovi předchůdci. Převážná část pozemku, na němž se má stavět, patří Praze.

Památkářská asociace ASORKD spolu se sdružením Občanský monitoring se obrátila na památkovou inspekci ministerstva kultury a podnět byl poslán rovněž úřadu veřejného ochránce práv. Jak připomněl Vítězslav Praks se sdružení Občanský monitoring, právě stanovisko ombudsmana pomohlo v minulosti aktivistům v kauze Kozákova domu, který měl být zbořen na rohu Opletalovy ulice a Václavského náměstí.

Dům nemá být růžový, tvrdí autor

Projekt v uplynulých měsících vyvolal protesty stovek lidí. Dům navrhl architekt Zdeněk Fránek, projekt se několikrát měnil, nicméně nikdy neměl mít růžovou fasádu, která se objevuje na některých vizualizacích. [celá zpráva]

Foto: Fránek Architects

Vizualizace domu, který by měl být postaven u Anežského kláštera.

Původní podobu projektu z roku 2008 odmítlo na základě názoru Národního památkového ústavu (NPÚ) ministerstvo kultury a zrušilo v roce 2010 povolení pražských památkářů. Nový projekt firmy Praga Progetti e investimenti ale NPÚ i magistrátní památkáři schválili a na tomto základě bylo vydáno stavební povolení, byť zatím nepravomocné. Podle ASORKD je nový projekt ještě více než předchozí v rozporu s požadavky NPÚ formulovanými v rozhodnutí MK, jimiž byl původní projekt zamítnut.

Foto: Fránek Architects

Vizualizace objektu, který má být postaven u Anežského kláštera.

„Stavba je objemnější, architektonické pojetí ještě agresivnější. Má-li mít ministerstvo kultury konzistentní přístup, musí se k tomuto novému projektu vyjádřit zamítavě z naprosto stejných důvodů, jak to učinilo v roce 2010," uvedla Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví (ASORKD).

Kritici poukazují také na nejasnosti ohledně pozemků, na nichž se má stavět. Obávají se rovněž, že stavba podzemního podlaží zasáhne do hladiny podzemní vody.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám