Hlavní obsah

Ministerstvo prověří, zda někteří žadatelé o výchovné o děti opravdu pečovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo hodlá prověřit, zda žádosti vdov a vdovců na výchovné 500 korun, které ze tří čtvrtin podali muži, jsou oprávněné. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je takovýchto žádostí 33 tisíc.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle ministra budou muset žadatelé doložit, že se skutečně aktivně věnovali výchově nezletilých dětí oni, nikoliv jejich zesnulý partner či partnerka.

Podle Jurečky je již nyní zřejmé, že někteří z těchto žadatelů se o děti nestarali. „Máme některé konkrétní poznatky z praxe, že přišly žádosti od lidí, kteří to přišli zkusit, a víme, že tito lidé se o dítě opravdu nestarali,“ řekl ministr.

Připomněl, že žádost o přiznání výchovného podalo 1 416 529 žen na zhruba tři miliony dětí. Mezi ovdovělými žadateli přitom zásadně převažují muži.

Podle ministra je třeba udělat maximum pro to, aby nedošlo k tomu, že uspějí žádost lidí, kteří to takříkajíc zkusili s tím, že možná jim bude příspěvek přiznán.

Výchovné ve výši 500 korun se vyplácí od letošního roku a podařilo snížit rozdíly mezi výší penzí mužů a žen, jejichž důchody jsou nižší.

Důchodci uspoří o tisícovku víc než na podzim. Situace rodin s dětmi se naopak stále zhoršuje

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám