Hlavní obsah

Důchodci uspoří o tisícovku víc než na podzim. Situace rodin s dětmi se naopak stále zhoršuje

Lednová valorizace důchodů a nově zavedené výchovné zlepšilo finanční situaci seniorů, kterým v peněženkách zbude průměrně o tisícovku více. Znovu si naopak pohoršily rodiny s dětmi, kterým reálná mzda nadále klesá. Vychází to z únorového výzkumu společnosti PAQ Research pro Radiožurnál.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Lednové zvýšení penzí, které v průměru činilo 825 Kč, a nově zavedený příspěvek 500 korun za každé vychované dítě důchodcům pomohly. V porovnání s loňským podzimem nyní uspoří v průměru až o tisíc korun více, vychází z únorových dat PAQ Research, které zveřejnil server iRozhlas.

Počet důchodců, kteří žijí sami a po zaplacení jídla a nákladů na bydlení jim zůstane méně než tři tisíce Kč, klesl z listopadových 21 procent na 16 procent.

Ne všichni si ovšem polepšili. V opačné situaci se nachází rodiny s dětmi, kterým příjmy nerostou takovým tempem jako seniorům.

Jasno bude odpoledne. Zástupci ANO jednali s Pavlem o novele snižující růst penzí

Domácí

„Situace se u rodin s dětmi zhoršuje právě kvůli tomu, že jim adekvátně nerostou příjmy v závislosti na růstu inflace. Tím rostou i výdaje na děti a živobytí,“ citoval iRozhlas spoluautorku výzkumu Elišku Dvořákovou z PAQ Research.

Více obědů zdarma

Sociologové z výzkumné společnosti navrhují několik řešení, jak situaci rodin zlepšit. Jedním z nich je rozšíření programů školních obědů zdarma, zvýšit by se pak měla i informovanost o sociálních dávkách, na které mohou mít rodiny nárok.

„Dále zvýšení slevy na první dítě pro lidi s podprůměrnými příjmy a sociální tarif, kdy celkové stropy na energie nebudou snad za chvíli ani potřeba, ale mohl by je podobně jako v některých jiných zahraničních zemích vystřídat tarif pro specifickou skupinu ohrožených domácností,“ dodala Dvořáková.

Nižší valorizace znamená do roku 2030 omezení výdajů o 250 miliard, uvedla rada

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám