Hlavní obsah

Životní a existenční minimum se od ledna zvýší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda na svém středečním jednání rozhodla o zvýšení částek životního a existenčního minima o 5,2 procenta. Na tiskové konferenci to oznámil vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka po jednání vlády.

Článek

„Vláda rozhodla o zvýšení částek životního a existenčního minima od ledna – zvýšení o 5,2 procenta. Cílíme tím na to, abychom zvýšili částky státní sociální podpory a zároveň rozšířili okruh příjemců,“ řekl Jurečka.

Vláda tak podle něj činí s ohledem na růst cen energií, potravin a obecně životních nákladů.

Minimum, které se využívá pro stanovení nároku na dávky i pro výpočet některých podpor, vláda upravovala kvůli inflaci letos dvakrát. Poprvé ho zvedla od dubna o deset procent a podruhé od července o téměř devět procent.

Po lednové úpravě bude podle ministerstva práce příští rok na dávky potřeba 948,3 milionu korun navíc.

Životní minimum pro samostatně žijícího člověka, tedy minimální částka potřebná k zajištění výživy a základních osobních potřeb, je v současnosti 4620 korun. Od ledna se tedy částka zvýší na 4860 korun.

Existenční minimum odkazující na nezbytné potřeby k přežití je pak 2980 korun, nově to bude 3130 korun. Upraví se také minimální částky pro dospělé a děti v jedné domácnosti.

Po zvýšení minima například více rodin než nyní dosáhne na přídavky na děti či na porodné. Zvýší se i příspěvky pro pěstouny z řad příbuzných.

Roli minimum hraje pro přiznání zvýšení příspěvku na péči či pro stanovení výše dávek mimořádné okamžité pomoci. Vyšší by měla být také částka nezabavitelného minima u dlužníků. Od minima se případně odvozují i alimenty.

Jurečka navrhl zvýšit minimální mzdu o 1100 Kč

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám