Hlavní obsah

Minimální mzda by měla vzrůst, v koalici se dohadují o kolik

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Koalice by od příštího roku chtěla zvýšit minimální mzdu, zatím se však vládní strany neshodnou o kolik. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) připouští nárůst ze současných 9900 korun na 10 600, sociální demokraté si stojí za 11 tisíci.

Minimální mzda je nyní 9900 korun.

Článek

O minimální mzdě v pondělí jedná tripartita, nedokázala se však shodnout. Odbory navrhují zvýšení na 11 500 korun, zaměstnavatelé jsou ochotni přistoupit na 10 600 korun.

Zvýšení o 700 korun připustil i šéf státní kasy Babiš. „Máme unikátní situaci, trh tlačí mzdy nahoru, protože nejsou lidi. Už jsme dvakrát navýšili minimální mzdu, musíme být rozumní,“ citovala Babiše ČTK.

Na dotaz, zda by podpořil takové navýšení, které je přijatelné pro zaměstnavatele, tedy maximálně o 700 korun, doplnil: „Ano, myslím, že je to rozumný nápad.“

ČSSD pro 11 tisíc

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce však minimální mzdu nejméně 11 tisíc. To navrhla i ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

„Pracovat se musí vyplatit. Podporuji výrazný narůst minimální mzdy nejméně na 11 tisíc. Jednáme o tom na tripartitě,“ napsal Sobotka na Twitteru.

Minimální mzda se naposledy zvyšovala letos v lednu a to z 9 200 korun na 9 900. O jejím dalším růstu musí rozhodnout vláda.

Tripartita v pondělí jedná také o státním rozpočtu na příští rok, nemocenské nebo například o kompenzaci pro propuštěné horníky na Mostecku.

Reklama

Výběr článků

Načítám