Hlavní obsah

Miniazyl Voříškov pomáhá problémovým psům nalézt trvalý domov. Podporu získávají i díky sbírce

Jakub Dulínek, Lucie Hottková, Novinky, Lucie Hottková, Jakub Dulínek
Zbuzany

Podporu psím a kočičím útulkům, ale i zařízením, které pomáhají týraným koním nebo hospodářským zvířatům, se věnuje sbírka Den zvířat. Do ní se letos zapojilo 126 útulků a spolků z celé republiky. Mezi nimi i spolek Voříškov nedaleko Prahy, který se zaměřuje především na problémové psy z velkých útulků.

Miniazyl Vořískov pomáhá problémovým psům nalézt trvalý domov. Podporu získávají i díky sbírceVideo: Novinky

 
Článek

„Začali jsme jako dočasná péče pro problémové pejsky z velkých útulků, se kterými jsme chtěli pracovat, aby měli větší šanci najít nový domov. Trochu se to zvrhlo a teď už místo dvou kotců na dočasnou péči máme kotců asi devatenáct,“ sdělila Novinkám předsedkyně spolku Anežka Jedličková.

Kromě psů se tu starají i o kočky, kozy, emu, slepice z velkochovů a také jedno prasátko. Soukromě na svém pozemku chovají také deset koní.

Primární je ale pro spolek péče o problémové, agresivní psy, kteří například pokousali člověka. Voříškov se proto zaměřuje také na výcvik a socializaci psů nejen s lidmi, ale i ostatními psy.

Foto: Novinky

Miniazyl Voříškov se stará o problémové pejsky, které dokážou vycvičit, aby snáze našli nový domov.

Jejich snahu se daří zužitkovat. Díky pečlivému výcviku většina psů brzy najde nové majitele.

„Nejdéle jsme tu měli problémového psa čtyři roky. Ale třeba minulý týden se povedlo najít nový domov pěti pejskům,“ uvedla Jedličková s tím, že kromě adopce mohou lidé pomoci i s venčením.

„Máme k tomu přímo určený rezervační systém na webových stránkách, kde jsou vypsané termíny, kdy je možné přijít, pejska si půjčit na procházku, a pak ho zase vrátit,“ dodala předsedkyně spolku.

Adoptovala psa. Po devíti měsících zjistila, že je slepý

Koktejl

Miniazyl ale nabízí i dočasnou péči v podobě psího hotelu. Za poplatek zde mohou chovatelé svého čtyřnohého společníka dočasně ubytovat.

„Psí hotel provozujeme více méně od letoška. Začali jsme již loni, ale to díky situaci s covidem nefungovalo, protože lidi nikam nejezdili. Letos ho tedy provozujeme poprvé a máme ho na to, abychom si vydělali na provoz,“ vysvětlila Jedličková.

Foto: Novinky

Pro čtyřnohé mazlíčky nabízí i možnost psího hotelu.

Spolek Voříšek vedou jako soukromou organizaci. Právě finance, především na platy dobrovolníků a veterinární péči, tu proto potřebují nejvíc.

„Možností pomoci je ale strašně moc. Od toho přijít sem vyvenčit pejska po jakoukoliv jinou manuální pomoc, materiální pomoc, grafické práce, pomoc se sociálními sítěmi,“ vyjmenovává Jedličková.

Pes v Sokolově zapálil kuchyň, když hledal jídlo. Natočila ho kamera

Krimi

Sbírka Den zvířat potrvá do 4. října, na Mezinárodní den všech zvířat.

Ten se slaví již od roku 1931 na počest sv. Františka z Assisi, patrona všech zvířat, který zasvětil svůj život péčí o nemocná, opuštěná a týraná zvířata. Ambasadorkou sbírky je zpěvačka Marta Kubišová.

Celý výtěžek sbírky bude rozdělen rovným dílem mezi zapojené útulky z celé České republiky.

V roce 2019, kdy proběhl první ročník, se vybralo 428 689 Kč, vloni se mezi 112 útulků rozdělilo už 1 177 199 Kč. Přispět do sbírky můžete zde, podpořit konkrétně spolek Voříškov pak zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám