Hlavní obsah

Nenavyšujte si poplatky, vzkázal pražský dopravní podnik exekutorům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Postup některých exekutorů, kteří v rámci milostivého léta vyžadují po dlužnících poplatek za ukončení exekuce dvakrát, rozlítil pražský dopravní podnik (DPP). Ti totiž dělí cenu jízdenky a pokutu na dvě části. Za každou si pak nárokují 908 korun. Dopravní podnik se proto chystá obrátit na ministerstvo spravedlnosti a Exekutorskou komoru, aby k tomu zaujaly stanovisko a uvedly, jak mají dlužníci postupovat, když se s tím setkají.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Považujeme součet jízdného a přirážky k jízdnému u každého jednotlivého případu za jednu pohledávku, za jednu jistinu, tj. jeden exekuční titul. Proto důrazně vyzýváme exekutory, aby v rámci akce milostivé léto zanechali postupu dvojnásobného účtování paušální náhrady na zastavení exekuce u jednotlivého případu,“ vyzvala mluvčí DPP Aneta Řehková.

Ve sporu s Podkonickým

Takzvané milostivé léto probíhá mezi 28. říjnem a 28. lednem. V jeho rámci mohou lidé, po nichž vymáhá dluh exekutor, zaplatit základní dlužnou částku, tzv. jistinu, a poplatek 908 korun, zbytek exekuce včetně úroků z prodlení či výdajů za vedení exekuce by jim měl být odpuštěn. Týká se to ale jen exekucí vedených státem, kraji či městy nebo podniky, v nichž má většinu stát. Tedy například dopravních podniků, ČEZ či České televize a Českého rozhlasu. Ačkoliv k akci se přihlásila i řada soukromých subjektů.

K Milostivému létu se přidaly další banky

Ekonomika

DPP podle svých slov svědomitě nastavil podmínky pro dlužníky tak, aby měli maximální možnost milostivého léta využít. „Z tohoto důvodu DPP vstoupil do jednání se všemi soudními exekutory, kteří vymáhají pohledávky z pokut za jízdu načerno v pražské MHD. Na těchto jednáních byla mezi DPP a exekutory dosažena jasná shoda na právním názoru, že exekutoři budou vždy za každý jednotlivý případ požadovat paušální náhradu nákladů exekuce ve výši 908 Kč pouze jednou,“ konstatovala Řehková.

DPP vyzval ještě jednou exekutory, aby se tím řídili. Mezi těmi, kteří to mají porušovat – podle ČTK v případě DPP je dokonce jediným –, se často skloňuje jméno pražského exekutora Juraje Podkonického. Mezi pražským magistrátem a jeho úřadem tak v současnosti probíhá slovní přestřelka.

Banky poskytly o 76 procent hypoték více než loni

Ekonomika

Podle Hospodářských novin už vedení hlavního města, kterému městský dopravní podnik patří, přístup Podkonického k zastavování exekucí prošetřuje. „Účtovat náklady dvakrát je v protikladu s dohodou, kterou úřad s exekutory uzavřel a se kterou souhlasil i Podkonický,“ uvedla pražská radní Hana Kordová Marvanová, která má na starosti legislativu, veřejnou správu a podporu bydlení.

V jejím názoru ji již dříve podpořil i Daniel Hůle z Člověka v tísni. „Z praxe vidíme, že například exekutor Podkonický požaduje po dlužnících dvojnásobné náklady. Doporučuji dlužníkům, aby mu to neplatili a obrátili se na naši help linku,“ konstatoval přednedávnem. Podobně jako u dopravního podniku podle něj postupuje Podkonický i u pohledávek České televize.

Dluh Čechů přesáhl dva biliony korun, uvedla ČNB

Ekonomika

„Jestli to paní Marvanová a pan Hůle myslí s milostivým létem vážně, musí se Česká televize a pražský dopravní podnik jako věřitelé vzdát části svých pohledávek. V opačném případě je moje povinnost je vymáhat a spolu s nimi i náklady,“ okomentoval to ve svém prohlášení Podkonický. Vina je podle něj v právní úpravě milostivého léta. Podle Marvanové to ale je výklad, který odporuje znění novely a jejímu smyslu.

Rozhodne soud?

Právo požádalo Podkonického o reakci na výzvu DPP, ale bezvýsledně. A exekutorská komora se k tomu konkrétně vyjádřit nechtěla.

Exekuci na důchod čelí desítky tisíc seniorů

Domácí

„Nemáme k dispozici konkrétní podklady a nemůžeme vycházet pouze z mediálních tvrzení. Jak již bylo uvedeno, nelze vyloučit, že jde o vymáhání vícero jistin jako samostatných nároků a pak nelze ani vyloučit oprávněnost účtovaných nákladů,“ sdělil Právu její prezident Jan Mlynarčík.

„V každém případě lze očekávat v této otázce přezkum soudu, který bude rozhodující,“ doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám