Hlavní obsah

Michálka, který potopil ministra ODS, ve volbách podpoří zelení, lidovci i piráti

– Praha

Novým jménem v podzimním boji o senátní křesla bude bývalý šéf Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Libor Michálek. Jeho oznámení údajných korupčních praktik vedlo k rezignaci tehdejšího ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS). Michálkovu kandidaturu podporují najednou hned tři strany: Strana zelených, KDU-ČSL a Česká pirátská strana.

Foto: Milan Malíček, Právo

Libor Michálek

Článek

Všechny tři strany o svém záměru informovaly i na společné tiskové konferenci v úterý. Michálek se bude o hlasy voličů ucházet na Praze 2 a 3.

Michálek je hlavním aktérem kauzy kolem údajné korupce na SFŽP. Té se měl dopustit poradce někdejšího ministra životního prostředí a stávajícího místopředsedy ODS Pavla Drobila Martin Knetig.

Knetig údajně sháněl "černé" peníze pro ODS. Michálek na to upozornil Drobila v prosinci 2010. Řekl, že na něj Knetig tlačil, aby svěřil miliardovou zakázku na výběr banky zvolenému finančnímu poradci. Knetiga si tajně nahrál, když mu poradce popisoval, jak se dostat k penězům na financování další kariéry Drobila a ODS.

Drobil pak Michálka údajně požádal, aby záznamy zničil. Nakonec jej odvolal a sám později na ministerský post rezignoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám