Hlavní obsah

Michaláková podala v Norsku odvolání proti zbavení rodičovských práv

Novinky, jas

Právníci Evy Michalákové podali odvolání proti červnovému verdiktu norského soudu, který ji zbavil rodičovských práv k oběma synům. O pozbytí těchto práv už dříve rozhodl i norský sociální úřad Barnevernet.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Eva Michaláková

Článek

Soud v červnu potvrdil, že oba chlapci zůstanou u pěstounů, a rodičům s nimi zakázal jakýkoli styk. Otci nicméně zůstala k dětem formální práva. [celá zpráva]

Na základě odvolání by měl soud rozhodnout, zda se případem bude nadále zabývat.

Trestají matku za medializaci

Právníci zastupující Michalákovou tvrdí, že důvodem zbavení rodičovských práv byla medializace případu.

„Je nepřípustné, aby matka byla trestána za medializaci případu odebráním rodičovských práv a zákazem kontaktu s dětmi, zvlášť když šlo o zoufalou obranu proti nespravedlivému postupu a lžím norského Barnevernetu,“ popsala část odvolání advokátka Dora Boková.

Rodina Michalákové se hodlá obrátit na premiéra a ministerstvo zahraničí, aby nechali prověřit stav staršího z chlapců, neboť v červnu u soudu údajně zazněly závažné skutečnosti, které podle poslankyně Jitky Chalánkové (TOP 09) „dávají důvod k obavám a současně naznačují, proč je chlapec už téměř tři roky izolován od rodiny”. Blíže je nespecifikovala, nicméně dodala, že „zodpovědným českým orgánům jsou známy”.

Mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová v reakci na červnový verdikt následně uvedla, že pokud se Michaláková rozhodne podat odvolání, ČR ji opět podpoří. [celá zpráva]

Případ odebrání synů Evy Michalákové
Michaláková se domáhá toho, aby jí byli do péče vráceni oba synové. Denis a David vyrůstají ve dvou pěstounských rodinách. Michalákové byli odebráni kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a fyzické týrání, které se však neprokázalo.  Norská sociální služba odebrala české matce a otci syny před pěti lety. Michaláková předloni požádala o přezkoumání případu a svěření dětí do péče, norské úřady loni na podzim rozhodly o jejím zbavení rodičovských práv a adopci mladšího hocha. Norský odvolací soud v červnu potvrdil loňské rozhodnutí norských úřadů o zbavení matky rodičovských práv, navrhovanou adopci mladšího hocha nepovolil.

Anketa

Měla by Eva Michaláková dostat své syny zpět do péče?
Ano
80,5 %
Ne
19,5 %
Celkem hlasovalo 503 čtenářů.

Související téma:

Foto: Novinky

Lidé v centru Prahy podpořili matku dvou zadržených dětí v Norsku

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám