Hlavní obsah

Mezera v zákonech umožňuje v Česku „koupit si“ dítě

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Adopce dítěte je zdlouhavý proces s nejistým výsledkem. Pro některé lidi tak může být lákavější dostat se k vysněnému dítěti jinou cestou. Ta vede přes matriku, kde se do rodného listu dítěte zapíše místo neuvedeného biologického otce jiný muž, který si pak dítě postupně převezme do své péče.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Takový proces je často za úplatu, jak to ukazuje i případ matky, která podle soudu prodala svého téměř šestiletého syna za 100 tisíc korun. Případ řešila brněnská justice v úterý.

Čtyřiatřicetiletá feťačka a zlodějka se o svého syna už nezvládala starat, proto jej podle verdiktu prodala muži, který žije bez partnerky a pro něhož by tak byla klasická adopce nedostupná.

„Muž byl zapsán do rodného listu jako otec nezletilého a od té doby ho má v péči,“ konstatoval soud.

Chlapec totiž do svých pěti let neměl v rodném listu uvedeného žádného otce, takže mu tam matka mohla podle verdiktu vepsat cizího muže.

Jsou případy, kdy si starší pár přijde takto pro dítě už do porodnice

Žena za prodej dítěte a předchozí krádeže a drogové delikty dostala 42 měsíců vězení.

Odborník: Nejde o ojedinělý případ

Odborník specializující se na právní ochranu dětí Právu potvrdil, že se nejedná o žádný ojedinělý případ.

„Pokud matka nerozporuje otcovství, matrika na základě souhlasného prohlášení nemá důvod nezapsat uvedeného muže jako otce do rodného listu dítěte. Jsou případy, kdy si starší pár přijde takto pro dítě už do porodnice. Muž se tam přizná k ‚hříchu‘ s mladou ženou, která zrovna porodila, je uveden do rodného listu jako otec a o dítě se začnou starat. Tyto věci se nedějí zadarmo, ale je velmi obtížné je prokázat,“ řekl.

Dodal, že jen zlomek podobných případů tak skončí před soudem.

Neposlal ho do školy

Na případ „prodeje“ šestiletého chlapce se přišlo jen náhodou. Jeho nový otec totiž hocha neposlal do školy, a proto se o případ začali zajímat sociální pracovníci. Přestože se matka i nový otec před soudem dušovali, že žádná finanční transakce neproběhla, senát jim neuvěřil.

Není na nás, abychom zkoumali, jak to ve skutečnosti je, i když některé páry vzbuzují pochybnost
pracovnice matriky

„Peníze jsem nežádala ani neobdržela, o malého se stará, peníze v tom nehrají žádnou roli,“ tvrdila matka.

Cesta k řešení: upozornění matrik

„Cestou, jak zabránit těmto věcem, by bylo, pokud by matriky mohly upozornit soudy nebo sociálku v podezřelých případech, jako jsou ty, kdy jsou po několika letech místo neuvedeného otce najednou dětem dopisováni do rodných listů noví tátové,“ konstatoval odborník obeznámený s případem.

Právo již dříve oslovilo i několik matrik s dotazem, jak postupují při dopisování otců do rodných listů.

„Pokud je tam souhlasné prohlášení obou rodičů, tak otce zapíšeme,“ řekla pod podmínkou anonymity pracovnice jedné z matrik.

„Není na nás, abychom zkoumali, jak to ve skutečnosti je, i když některé páry vzbuzují pochybnost,“ dodala.

Se žádostí o vyjádření se Právo obrátilo i na ministerstvo práce a sociálních věcí, které má ochranu dětí ve své gesci, odpověď však nepřišla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám