Hlavní obsah

Metropoli bude brázdit tramvaj T2

Právo, Pavla Franzkiová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský dopravní podnik (DPP) rozšiřuje svou flotilu retro vozů. Tu nově doplní dvě legendární tramvaje T2, které budou od března jezdit centrem metropole na nostalgické lince číslo 23.

Foto: Archiv DPP Robert Mara

Do Prahy dorazily dvě legendární tramvaje T2. Od března budou cestující vozit na nostalgické lince číslo 23.

Článek

Vozy si před Vánocemi v Opravně tramvají v Hostivaři převzali technici DPP, kteří budou v následujících dvou měsících pracovat na jejich zprovoznění. Obě tramvaje byly vyrobeny ve vagonce Tatra Smíchov pro Ostravu.

Poté, co byly vyřazeny ze zdejšího vozového parku, je v roce 1996 odkoupil liberecký dopravní podnik a v krajském městě libereckého kraje pak vozily cestující dalších dvaadvacet let. Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou byl až do roku 2018 úplně posledním provozovatelem těchto vozů.

„Obě renovované tramvaje budeme provozovat na nostalgické lince č. 23, která vede z Královky přes historické centrum včetně Pražského hradu, Královského letohrádku či Národního divadla na Zvonařku. Vypravovat je budeme z vozovny Střešovice. Pokud práce na jejich oživování a zprovozňování budou pokračovat podle harmonogramu, plánujeme je na začátku března symbolicky pokřtít a v první březnový víkend nasadit do provozu,“ uvedl Petr Malík, vedoucí jednotky Historická vozidla.

Historický vzhled tramvajím navrátila společnost EKOVA. „Tramvaje dorazily po železnici do Ostravy v únoru 2019. Ihned po vykládce v areálu společnosti EKOVA začaly práce na jejich odstrojení a úpravách vozových skříní. Během následujících měsíců prošly kompletní opravou a dostalo se jim požadovaného historického vzhledu. Jeden z vozů získal podobu ze 60. let, druhý pak reprezentuje vzhled těchto tramvají v 80. letech,“ uvedl Jan Šurovský, člen představenstva a technický ředitel DPP – Povrch.

Tramvaje T2 byly vyvinuty v letech 1951 až 1956 a jejich sériová výroba probíhala v letech 1957 až 1962. Celkem bylo vyrobeno 771 vozidel dodávaných do měst v Československu a Sovětském svazu.

Jeden vůz T2 druhého prototypu číslo 6002 je od roku 1977 k vidění v Muzeu městské hromadné dopravy v Praze ve Střešovicích. Ten v devadesátých letech prošel zdařilou a rozsáhlou renovací, která jej přiblížila stavu z roku 1956. Tento vůz však může být z důvodu vysoké historické hodnoty i technickým omezením provozován jen za mimořádných okolností.

Reklama

Výběr článků

Načítám