Hlavní obsah

Metnar: Udělám vše, aby vojáci zůstali v nemocnicích i bez nouzového stavu

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) v rozhovoru pro Právo řekl, že učiní vše proto, aby vojáci mohli zůstat v nemocnicích na covidových odděleních, i když neprojde prodloužení nouzového stavu. Ve více než 130 nemocnicích a sociálních zařízeních pomáhá okolo 700 vojáků.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Lubomír Metnar

Článek

Na výboru pro obranu jste dnes obhajoval, že pokuta 550 milionů od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za nákup vrtulníků z USA není kvůli chybě ministerstva a že postup úřadu je nebezpečný precedens, který může ohrozit další armádní nákupy. V čem je nebezpečný?

Nebezpečné je to v tom, že úřad vykládá zákon tak, že námitku může podat každý, aniž by se účastnil výběrového řízení. Kdyby si Rusko nebo další země zařídily na území EU výrobu nebo jen distributora, tak by mohly podat námitky. Musíme zajistit bezpečnost armádních dodávek a nemůžeme připustit, aby nám kdokoli torpédoval a obstruoval dodávky, protože i odklad v čase hraje v bezpečnosti roli. Jde o střet dvou právních názorů a to bude muset vyřešit soud.

Obrana dostala půlmiliardovou pokutu za nákup vrtulníků

Domácí

Vláda vrátila armádě teprve polovinu z deseti miliard, které byly jako podmínka komunistů přesunuty do vládní rezervy. Když ale komunisté odmítli dál podporovat menšinový kabinet, co brání, aby armáda dostala zpět i druhých pět miliard?

Pevně doufám, že se ty peníze brzy vrátí.

A co proto uděláte?

Jednal jsem o tom už na vládě, ale do 15. února to nebudu navrhovat, protože do té doby pan premiér chce, aby všechna ministerstva sdělila, jaké mají nespotřebované nároky. Poté to znovu navrhnu.

Znamená to, že ty peníze nakonec zpátky dostat nemusíte?

Nespekulujte. Dohoda je taková a pan premiér to i řekl, že se to vrátí.

Filip: Vláda selhává, neplní nám sliby

Domácí

Pokud nebude schválen nouzový stav, co se stane s vojáky, kteří pomáhají v nemocnicích?

Budeme muset posoudit právní stav, jestli je jejich nasazení možné i mimo nouzový stav.

Nouzový stav možná skončí v neděli, hrozí, že bude muset armáda vojáky z nemocnic stahovat?

Udělám vše proto, aby vojáci mohli legitimně ve své pomoci pokračovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám