Hlavní obsah

Meteorologové zveřejnili mapu ohňů. Najdete ten svůj?

Poslední dubnovou noc provázela nezvykle jasná obloha. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zveřejnil snímek z polární družice Metop3, na kterém jsou viditelné ohně, které lidé zapalovali při tradičním pálení čarodějnic.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Družicový snímek České republiky z 30. dubna

Článek

Při každoročním tradičním pálení čarodějnic vzplály na stovkách míst po celém Česku večer 30. dubna ohně. Díky jasnému počasí to bylo vidět i na družicovém snímku. Fotografii, na níž zapálené ohně reprezentují fialové tečky, pořídila v neděli okolo osmé hodiny večer polární družice Metop3. ČHMÚ ji zveřejnil na svém twitterovém účtu.

Snímek je zachycen z výšky přibližně 800 kilometrů. Ohně jsou vidět převážně v pásu, který se táhne od severu na jih Čech prostředkem republiky.

„Nestává se každý rok, aby zrovna dnes v noci bylo jasno. Letos máme ale štěstí, a tak se můžeme pokochat ohni hořícími v krajině, a to nejen zblízka, ale i pohledem polární družice Metop3. Jednotlivé body jsou zapálené ohně, najdete ten váš?“ napsal ČHMÚ na Twitter.

Satelitní data zároveň potvrzují, že pálení čarodějnic je zvykem hlavně v Česku, hodně fialových teček je ale vidět také v německém Sasku. V ostatních sousedních zemích jich zdaleka tolik není.

Podle Martina Setváka z ČHMÚ prezentuje každý fialový bod všechny ohně z území velkého 1 × 1 kilometr. „Pokud je tedy na území této velikosti zachyceném jednotlivými pixly více ohňů, nelze je od sebe odlišit – na snímku se spojí do jediného tepelného zdroje,“ popsal v roce 2019 u podobného snímku.

Po celém Česku vzplály v neděli ohně, lidé pálili čarodějnice

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám