Hlavní obsah

Po celém Česku vzplály v neděli ohně, lidé pálili čarodějnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na stovkách míst po celém Česku se se západem slunce rozhořely ohně při tradičním pálení čarodějnic. Na filipojakubskou noc vyšlo i počasí, účastníci se tak nemuseli bát deště. Tradičně vzplanul oheň u místního fotbalového hřiště i ve Skalici nad Svitavou na Blanensku. Hranice s postavou čarodějnice na samém vrcholu hořela pod dohledem místních dobrovolných hasičů, kteří už roky zvyk udržují.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Pálení čarodějnic mají ve Skalici nad Svitavou na Boskovicku v režii místní hasiči

Článek

„Chystali jsme to tři dny. Od pátku jsme naváželi kulatinu, v sobotu jsme se pustili do chystání hranice, ale přerušil nám to déšť. A dneska ráno jsme to dokončovali a naváželi všechno potřebné pro celý večer. No a já jsem ještě s dětmi musel vyrobit tu čarodějnici, akorát sukni jsme nesehnali,“ obhlížel spokojeně vyskládanou hranici starosta sboru Vladimír Barták.

Poslední roky je pálení čarodějnic v režii místních hasičů. „Jsem u hasičů asi patnáct let a celou dobu to připravujeme. Chystá to kolem sedmi osmi lidí, už je nás málo. Sice si pokaždé říkáme, že už nás to nebaví, ale nakonec to uděláme. Je to tradice, a kdo jiný než my by to udělal?“ položil si řečnickou otázku velitel Roman Menšík.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Na filipojakubskou noc vyšlo i počasí

Foto: Petr Kozelka, Právo

I čarodějnice chystáme ve svém volném čase. Urveme se a jdeme, řekl Vladimír Barták starosta sboru dobrovolných hasičů ve Skalici nad Svitavou

Doby, kdy na každé vesnici byla řada spolků a hasiči měli i své mládežnické zástupce, jsou už leckde dávno pryč a nejinak je tomu i ve Skalici nad Svitavou. „Měli jsme mladé hasiče, ale to skončilo. Asi to budeme muset obnovit, ale máme těžkou konkurenci – počítače a dobu jako takovou. A kdo tady dneska bude šaškovat zadarmo? I čarodějnice chystáme ve svém volném čase. Urveme se a jdeme,“ dodal Barták.

Okolo osmé hodiny večer pak mohl Barták za přihlížení desítek místních hranici zapálit. U ohně se pak bude sedělo nejméně do půlnoci.

Pálení čarodějnic aneb Noc plná kouzel a rituálů

Žena

Na Královéhradecku sice hořelo, ale ne kvůli čarodějnicím

Poslední dubnový den a o filipojakubské noci zasahovali hasiči v Královéhradeckém kraji celkem u 18 událostí, z toho bylo osm požárů, pět dopravních nehod a další technické pomoci. V jednom případě vyrazili zasahovat po ohlášeném výskytu hustého kouře, vyklubalo se z něho však pouze neohlášené pálení starého dřeva.

„Přestože byl počet zaznamenaných požárů vyšší, ani jeden nebyl prokazatelně v přímé souvislosti s pálením velkých čarodějnických ohňů. Většina z nich byla v přírodním prostředí nebo na volném prostranství, ovšem velmi často bývá v těchto případech na vině lidská nedbalost. Až na požár kůlny v obci Králíky nezpůsobily plameny žádnou škodu,“ dodala mluvčí hasičů v Královéhradeckém kraji Martina Götzová s tím, že v Králíkách na Orlickoústecku hořela kůlna o velikosti cca 5 × 3 m. Škoda byla předběžně stanovena asi na 200 tisíc korun, příčina se vyšetřuje.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Požár suchého listí byl na tísňovou linku ohlášen z ulice Týnišťská. Hasiči zde našli několik ohnisek, ta zlikvidovali

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

V Levíně u Olešnice na Královéhradecku museli hasiči likvidovat požár náletových dřevin

Středočeští hasiči vyjížděli na čarodějnice k 11 požárům, dva lidé se popálili

Středočeští hasiči vyjížděli v noci na pondělí k 11 požárům. Je to méně než před rokem, kdy bylo takových zásahů 18. Jen pět událostí souviselo s tradičním pálením čarodějnických ohňů a ve třech případech šlo o pálení ponechané bez dozoru, řekl v pondělí mluvčí středočeských hasičů Jan Sýkora.

Hasiči zasahovali například u nedohašených čarodějnických ohňů v obcích Boreč a Vrátno na Mladoboleslavsku nebo Řepčice u Prahy. „Také jsme vyjeli k osmi planým poplachům kdy nám byl nahlášen požár, který se později ukázal jako pálení ohně pod dozorem,“ dodal mluvčí.

Letošní čarodějnická noc podle něj patřila ke klidnějším, i když hasiči zaznamenali drobný nárůst počtu výjezdů proti běžné noční službě. „Ale to se dalo předpokládat, to je vždycky,“ uzavřel Sýkora.

Záchranáři zaznamenali v souvislosti s čarodějnicemi od nedělních 19:00 desítky událostí. „V 80 případech hrál roli alkohol, ošetřili jsme také tři popálené osoby,“ řekla mluvčí středočeských záchranářů Monika Nováková. Nejzávažnější případ se podle ní stal v Novém Domě na Rakovnicku, kde záchranáři ošetřili dva lidi. Jeden muž utrpěl popáleniny druhého stupně na hlavě a na krku, vrtulník ho po ošetření přepravil do pražské vinohradské nemocnice. Druhou pacientkou byla žena s popáleninami prvního stupně na rameni a na ruce. „Po ošetření byla převezena do nemocnice v Rakovníku,“ dodala mluvčí.

Drama při požáru v Beskydech: Pro popálenou letěl vrtulník

Krimi

Na Opavsku hořela novostavba, škoda je za čtyři miliony

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám