Hlavní obsah

Meteorolog: Pokud cítíte spáleninu, nevětrejte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dým z obřího lesního požáru v Českém Švýcarsku, který pocítili lidé ve velké části České republiky, vyvolal situaci podobnou, jako když v zimě přijde smog, řekl Právu Radek Tomšů z Českého hydrometeorologického ústavu.

Foto: Reuters

Ilustrační foto.

Článek

V úterý ráno se mnozí divili, když cítili kouř a spáleninu, ačkoliv byli i velmi daleko od místa požáru. Jak je to možné?

Byla to specifická situace, kdy málo proudil vítr a znečišťující látky se z místa požáru nedostávaly. A potom v nočních hodinách začal foukat vítr od severu a severozápadu a ty látky se začaly dostávat na jih a jihovýchod od Hřenska. Takže bylo zasaženo hlavně Českolipsko a střední Čechy a velká část Vysočiny.

Nad hořícími lesy lehce sprchlo

Domácí

Může se něco podobného ještě opakovat?

Bude záležet na vývoji toho požáru. Pokud by se situace nelepšila, tak se může něco takového zopakovat, to se vyloučit nedá. Teď místy zapršelo, což přispívá také k rozptylu těch škodlivých látek. Situace se proti nočním a úterním ranním hodinám výrazně zlepšila, a pokud nejste v místě toho požáru, tak ty problémy aktuálně nejsou.

BEZ KOMENTÁŘE: Plameny spalují Národní park České Švýcarsko.Video: AP

Jak se mají lidé chovat, kdyby znovu cítili ve vzduchu kouř?

V podstatě to byla taková smogová situace srovnatelná s těmi, které bývají obvykle v zimě.

Doporučujeme tedy lidem v těchto případech nevětrat, venku se pohybovat minimálně nebo alespoň nevykonávat nějaké větší aktivity, protože ty koncentrace jsou velmi vysoké, a to je stav, kdy se v zimě běžně vyhlašuje smogové nebezpečí.

Reklama

Výběr článků

Načítám