Hlavní obsah

Meteorolog: Dnešní deště a záplavy se předvídat nedaly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Vydatné deště a následné záplavy, které ve středu postihly řadu míst Moravskoslezského kraje, se podle hydrometeorologů nedaly předvídat. Podle původních předpovědí mělo v noci a ráno spadnout maximálně 15 milimetrů srážek. Skutečnost ale byla mnohem horší a spadlo více než 100 milimetrů srážek.

Článek

"O chybě nemůžeme hovořit. Vývoj byl velmi rychlý," řekl pracovník ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Meteorologové déšť sice předvídali, překvapila je ale jeho intenzita.

"Přidaly se totiž bouřky, které přinesly další významné srážky. Byla to záležitost jedné hodiny. Ranní bouřky navíc nebývají obvyklé," vysvětlil.

Déšť ale na většině území kraje ustal už okolo 13:00 a nyní se objevují jen slabé přeháňky. "Registrujeme jen místní srážky, které jsou svou intenzitou nevýznamné. Silnější déšť v nejbližších hodinách neočekáváme. Řeky by proto měly postupně klesat," doplnil meteorolog.

Vydatné deště dnes zvýšily hladiny řek na mnoha místech Moravskoslezského kraje. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám