Hlavní obsah

Metanol přebil volební kampaň a mohl by otrávit i voliče

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Metyl, smrt, prohibice. Tématem hospodských řečí i politických soubojů náhle nejsou tak často krajské silnice nebo finance či dokonce církevní restituce, jak to chtěla ČSSD, která volby bere jako referendum o vládě. A do krajských a třetině senátních voleb 12. a 13. října zbývá už jen pár týdnů.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Tématem číslo jedna měly být touto dobou volby. Je jím však alkohol. Ilustrační foto.

Článek

Politologové a sociologové nemají jasnou odpověď na to, jestli aféra zahýbe i výsledkem krajských voleb. Zapůsobí na voliče spíš dohady, zda selhal stát, nebo se to politické mapy a krajských lídrů tolik nedotkne? Co se stane na Moravě, kde je epicentrum afér a pochází odtud nejvíc mrtvých, postižených a zatčených?

Odborníci oslovení Právem se shodují, že efekt bude krátkodobý a spíše bude záležet na tom, jak se politické špičky postaví k likvidaci následků.

„Je to v zásadě nepolitické téma, nic, kvůli čemu by lidé měnili volební rozhodování. Důležité ale je, jak budou lidé vnímat konkrétní kroky vládní koalice,“ myslí si analytik společnosti CVVM Daniel Kunštát.

„Nevylučuji, že pokud vláda nevysvětlí přesvědčivě například zavedení prohibice, může se to odrazit negativně v její podpoře,“ míní Kunštát.

Lidé po povodních ocenili vládu ČSSD

Podle něj může opačný přístup přinést i pozitivní výsledky. Kunštát připomíná podobný příklad, deset let starou záležitost s povodněmi v Praze.

„Krátce předtím nastoupil do premiérského křesla Vladimír Špidla. Mělo se za to, že integrovaný záchranný systém zafungoval a stát z toho vyšel se ctí. ČSSD tehdy posílila,“ vzpomíná Kunštát.

Také ODS v Praze dokázala zapůsobit, neboť radnice pod tehdejším primátorem Pavlem Bémem dokázala život města po zničujících záplavách poměrně rychle obnovit.

Letos se ODS vzpírala pojmout krajskou kampaň celostátně, i když na to po vzoru ČSSD nakonec částečně přistoupila a šéf Petr Nečas se stal jednou ze čtyř tváří krajských kampaní strany, i když nikam nekandiduje.

„Pokud dokáže premiér Nečas přesvědčit veřejnost, že vláda koná správně, může mu to přinést politické body. Pokud ne, může to v krajských volbách stranám vládní koalice uškodit,“ míní Kunštát.

Ten si rovněž nemyslí, že by ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi, potažmo jeho TOP 09, v očích lidí uškodilo zavedení celoplošného zákazu prodeje tvrdého alkoholu. „Tady záleží spíš na osobním pocitu, jaký lidé z té kauzy budou mít. Upřímně řečeno, mnoho lidí ani neví, jak se ministr zdravotnictví jmenuje, natož z jaké je strany,“ spekuluje Kunštát.

Heger může posílit a pomoci TOP 09

Naopak sociolog Jan Hartl z agentury STEM si myslí, že by Heger mohl z metanolové aféry vyjít silnější, co se pozice týče. „Heger to zvládá svým rozvážným způsobem. Často se ozývala kritika, že jeho kroky na ministerstvu zdravotnictví jsou pomalé. Je to ale záměrná strategie, Hegerovi to pomáhá,“ míní Hartl.

„Prohibice je sice věc negativní, z minulosti však víme, že vždy, když vláda prokázala akceschopnost, tak jí to pomohlo,“ dodal. Stranami vládní koalice epidemie smrtelných otrav podle něj příliš nezatřese. „Lidi vědí, že to není problém jedné vlády a že je to spíše chronická než akutní záležitost.“

Opačný dopad na pravicovou vládní koalici ale předvídá politoložka Vladimíra Dvořáková. „Lidé vnímají, že je to výrazné selhání státu, další doklad toho, že stát neplní své základní funkce. Jak dalece to budou voliči vnímat směrem ke konkrétním stranám, to se dá těžko odhadnout. Spíše to bude mít dopad na pravici, která zde vládne od roku 2006,“ odhaduje.

Opozice s vládou spolupracuje

Podle ní by se měla vláda snažit celou věc důkladně vyšetřit. „To nejhorší, co by mohla udělat, by bylo nedůsledné řešení. Například španělská vláda po teroristických útocích v roce 2004 komplikovala vyšetřování, aby se to nepromítlo do výsledků voleb,“ varuje Dvořáková.

Podle ní se u nás snaží koalice s opozicí spolupracovat na mírnění následků aféry. „To je pozitivní zpráva,“ říká politoložka. „Překvapilo mě, že to zatím nikdo nevyužívá jako širší předvolební kartu,“ dodává.

ČSSD zpočátku nepřímo obvinila vládu, že za aféru nese vinu. Později však kritiku zmírnila a nabídla spolupráci. Podle předsedy poslaneckého klubu Jeronýma Tejce nechce toto téma dál v kampani využívat. „Nemyslím si, že by toto téma mělo na výsledky krajských voleb vliv, a nebudeme jej využívat k přesvědčování voličů,“ uvedl včera pro Právo Tejc.

„Chceme s vládou najít společnou řeč na tom, jak takové katastrofě do budoucna zabránit. Její dopad bude nejspíš dlouhodobý. Lidé možná začnou přemýšlet o únosnosti škrtů v oblasti kontroly potravin,“ dodal Tejc.

Ani ODS nechce téma metanolu tahat do kampaně. „Doufám, že to na volby mít vliv nebude. Je to obrovská lidská tragédie a my si spíš dávali velký pozor, aby žádná naše věta nemohla vzbudit dojem, že se na této aféře chceme nějak přiživovat před volbami. Viz například šílené prohlášení ČSSD na začátku aféry,“ řekl Právu místopředseda ODS a volební manažer Pavel Drobil.

Anketa

Zvládá podle vás kabinet Petra Nečase současnou metanolovou kauzu?
Ano
13,5 %
Ne
86,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 21172 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám