Hlavní obsah

Město patří všem – zvířatům i lidem, skandovali umělci v Ostravě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plyn není in. Nejsem parazit, jsem kámoš. Holub je tu taky doma. Nechte naše hnízda. Takové a další slogany se v sobotu odpoledne objevily v rukou ostravských umělců sdružených kolem městské galerie Plato, kteří vyrazili demonstrovat do centra Ostravy za práva zvířat.

WorkshopVideo: Denisa Doležalová, Novinky

 
Článek

Cílem jejich happeningu bylo Prokešovo náměstí s Novou radnicí, kam zanesli vedení města dopis se svými požadavky týkajícími se holubů žijících ve městě.

Předtím si transparenty s hesly a masky vytvořili na workshopu, jenž probíhal před průvodem v městské galerii Plato.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Pochod za práva zvířat v Ostravě

„Demonstrace je jedním z legitimních nástrojů prosazování zájmů občanské společnosti a také prostředkem dialogu, který má důležitým změnám vždy předcházet,“ uvedli autoři akce – barber a tanečník Fuki s umělcem Davidem Přílučíkem.

„V roce 2019 zaplatilo město Ostrava nemalé peníze, aby se zbavilo holubů. Máme obavy, aby město k těmto nehumánním praktikám nepřistoupilo znovu. Navrhujeme vedení města, aby řešilo otázku holubů pomocí holubníků,“ vysvětloval Přílučík požadavky v dopise, který napsali ostravskému primátorovi.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Pochod za práva zvířat Ostravou

Bojují za práva holubů

Dodal, že dalším jejich požadavkem je, aby město změnilo svůj přístup a komunikaci o tom, co je holub vlastně za zvíře.

„Město se podílí na těch mýtech, které kolují o holubech a už jsou dávno vyvrácené. Tedy to, že je holub nějaký parazit a škůdce a roznáší nemoci. Nejproblematičtější je holubí trus, tomu se ale dá předejít díky městským holubníkům. Navíc trus se dá pak použít jako hnojivo,“ líčil dále Přílučík.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Pochod za práva zvířat v Ostravě

S přípravou otevřeného dopisu občanům a politické reprezentaci města organizátorům akce pomohli zástupci a zástupkyně občanských inciativ i angažovaní jednotlivci, například ostravský umělec Pavel Pernický alias Marius Konvoj nebo Blanka Kissová z alternativního klubu a nízkoprahového zařízení Futra v Orlové. Akce se účastnila také Eva Koťátková a další umělci.

Happening za lepší životy lidí a zvířat ve městě byl součástí aktuální výstavy v ostravské městské galerii Plato s názvem Uprchlá, našel skrýš, stále uniká s podtitulem Zvířecí zpravodajství.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Worskhop za práva zvířat v Ostravě v městské galerii Plato

Jedná se o dosud nejdéle připravovanou a produkčně nejnáročnější výstavu v historii galerie Plato. Na výstavě se řeší, co by řekla domácí a divoká zvířata, kdybychom se jich zeptali, jak se jim žije v Ostravě. K vidění je zde do 10. března.

Studenti ostravského gymnázia založili firmu, vyrábí potítka do podpaží

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám