Hlavní obsah

Měli ho za simulanta. Teď je na vozíku a hrozí mu amputace

Stěžoval si na silné bolesti, ale nikdo ho nebral příliš vážně. Už od nástupu do věznice v únoru 2020 měli Tomáše V. (44) spíše za simulanta, který se snaží jen vyhnout pobytu za mřížemi. Až v polovině roku 2021 po absolvování odborného vyšetření v civilním nemocničním zařízení lékaři zjistili, že opravdu trpí vážným nervovým onemocněním. Kvůli pokročilému rozvoji ho už ale nelze účinně léčit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Muž nakonec skončil upoutaný na invalidním vozíku a hrozí mu, že přijde o nohu. Soud mu kvůli zdravotnímu stavu loni v červnu přerušil výkon trestu.

„Onemocnění je závažné a obtížně léčitelné. Končetina je ohrožena případně až nutností její amputace. Vězeňská služba není vlastními silami tuto vysoce specializovanou léčbu schopna poskytnout,“ píše se v rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 4.

Případ už prošetřuje odbor inspekce ministerstva spravedlnosti kvůli možnému pochybení zdravotníků vězeňské služby, kteří se v prvopočátku nezabývali příčinou potíží odsouzeného a nechali jeho zdravotní stav dojít do stádia, kdy mu hrozí nevratné poškození zdraví s invaliditou do konce života.

Matka nechala oslepnout pětiletou dcerku, u soudu dostala šest let

Krimi

„S ohledem na citlivé údaje o pacientovi ministerstvo v těchto případech neposkytuje informace,“ uvedla mluvčí ministerstva Markéta Poslušná.

Jen mu tlumili bolest, víc neřešili

Kauzou se také začal minulý týden zabývat plzeňský okresní soud. Rozhoduje o tom, zda má Tomáš V. nárok na finanční odškodnění za ublížení na zdraví a v jaké výši.

„Zdravotní péče ze strany vězeňské služby se na několik prvních měsíců po nástupu do výkonu trestu omezila jen na podávání různých medikamentů. Ty měly v podstatě jediný účinek, a to tlumit mé dlouhodobé přetrvávající bolesti, přičemž příčinu jejich vzniku nikdo neřešil. Opakovaně jsem žádal vězeňské lékaře o vyšetření na specializovaném zdravotnickém zařízení, ale výsledkem bylo pouze navýšení dávky tlumicích prášků a počtu tišicích injekcí,“ uvedl odsouzený.

Až po přeložení do vězeňské nemocnice na Pankráci se přístup k odsouzenému otočil a následné vyšetření v pražské Thomayerově nemocnici potvrdilo Sudeckův syndrom, což je porucha části nervového systému, kdy postiženého pacienta sužuje chronicky neztišitelná bolest různých částí těla. Onemocnění vzniká nejčastěji po vážném zranění a klíčová pro úspěšnou léčbu je jeho včasná diagnostika.

Bory pochybení odmítají

V případě Tomáše V., kterému několik měsíců před nástupem do vězení lékaři operovali kyčelní kloub jako následek po autonehodě, nemoc pokročila do fáze, kdy jeho levá končetina je již prakticky nepohyblivá a tkáň začíná odumírat.

„Můj zdravotní stav se stále zhoršuje. Lékaři mi již prakticky nedávají žádnou šanci na zlepšení. Dostal jsem invaliditu třetího stupně. I přes své postavení coby odsouzeného mám ústavou garantované právo na ochranu zdraví. Doufám, že lidé zodpovědní za mé zdravotní komplikace budou dohnáni k zodpovědnosti,“ uzavřel Tomáš V.

Ten většinu času pobýval v plzeňské věznici na Borech. Ta jakékoliv pochybení odmítá.

„Zdejší lékaři postupovali při poskytování zdravotní péče odsouzenému vždy lege artis (v souladu s obvyklými, obecně uznávanými metodami, pozn. red.). Na jeho stesky reagovali a bolestivé stavy se snažili tišit farmakoterapií. Jak dalece se vývoj zdravotního stavu odsouzeného mohl podílet na vzniku Sudeckova syndromu, by mělo být předmětem znaleckého zkoumání,“ reagoval na soudní spor právní zástupce plzeňské věznice Martin Děkan.

Vozíčkáře shodili z vozíku a nechali ležet na ulici. Sebrali mu úspory

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám