Hlavní obsah

Měl jsem rodinu a malé děti, zdůvodnil Fischer členství v KSČ

Se čtenáři Novinek ve středu diskutoval expremiér a bývalý šéf Českého statistického úřadu Jan Fischer. Vyjadřoval se k aktuálním i nadčasovým tématům. Novinky.cz nabízejí od 12. prosince čtenářům možnost chatovat s kandidáty na prezidenta. Poslední chat proběhne dva dny před volbou 9. ledna.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Fischer ve své kanceláři.

Článek

Fischer se v chatu vyjádřil k palčivé otázce jeho minulosti, konkrétně členství v KSČ, kvůli němuž je terčem nelítostné kritiky. „Měl jsem rodinu a malé děti, opakovanou nabídku ke členství jsem nakonec přijal, abych nepřišel o svou práci. Vím, že to byla chyba. Poučil jsem se z ní, také proto bych nikdy nešel žádat o podporu do sekretariátu KSČM ani žádné jiné politické strany,“ uvedl.

Prezidentský kandidát hovořil také o amnestii, kterou na Nový rok vyhlásil současný prezident Václav Klaus. Rozsah amnestie jej prý překvapil.

„Myslím si, že k 20. výročí mělo být republice naděleno něco úplně jiného než amnestie. Měli být vyznamenáni občané, kteří se zasloužili o dobré jméno naší země,“ uvedl Fischer a dodal, že sám by jako prezident amnestii nevyhlásil, uděloval by pouze individuální milosti.

Bývalý předseda úřednické vlády prohlásil, že by jako prezident vetoval nedávno schválený daňový balíček, který zvýšil DPH na 15 a 21 procent. Naopak souhlasí s církevními restitucemi, k vypořádání by ale podle něj mělo dojít v ekonomicky příznivější době. Odmítl zpoplatnění vysokých škol a podpořil legální užívání konopí k lékařským účelům.

Co se týče jeho protikandidátů v přímé volbě prezidenta, za nejsilnějšího z nich považuje Miloše Zemana. Osobně prý oceňuje některá pozitiva u Zuzany Roithové, Karla Schwarzenberga a Jiřího Dienstbiera.

Další prezidentské chaty Novinek:
Miloš Zeman3. ledna 11:00
Jiří Dienstbier4. ledna 11:00
Karel Schwarzenberg7. ledna 15:00
Přemysl Sobotka9. ledna 13:00
Chaty, které již proběhly:
Tomio Okamura [celá zpráva]12. prosince
Jana Bobošíková [celá zpráva]13. prosince
Táňa Fischerová [celá zpráva]14. prosince
Jan Fischer
Pozn.: Zuzana Roithová a Vladimír Franz se rozhodli chatu nezúčastnit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám