Hlavní obsah

Maturity: Nejvíc obav je z češtiny

Didaktické testy z českého jazyka jsou pro Terezii Hovorkovou z hradeckého Biskupského gymnázia strašákem. Psát je bude ve středu. „Mám z nich větší obavu než z didakťáku z angličtiny,“ prozradila Právu poté, co v úterý dopsala test z anglického jazyka.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Maturanti Gymnázia J. K. Tyla v Hradci Králové po didaktickém testu z anglického jazyka

Článek

„Učila jsem se zejména tím, že jsem si dělala testy z minulých let. Ale stejně se musím ještě trochu podívat na skladbu, tedy na určování vět hlavních a vedlejších a na poměry mezi nimi,“ uvedla Terezie. Ta je jednou ze studentek a studentů posledních ročníků středních škol, kteří v úterý usedli k didaktickým testům z matematiky, případně anglického jazyka. Začala státní část maturit, která potrvá do 4. května. Dnes bude pokračovat testy z českého jazyka.

Ani v pátek si neodpočine další z maturantek Veronika Boučková. Na hradeckém Gymnáziu J. K. Tyla totiž zavedli letos novinku. Každý, kdo si vybral, že bude maturovat ze základů společenských věd, musí ještě před ústním pohovorem absolvovat písemnou část.

„Celkově se asi nejvíc bojím ústních, ale tohoto pátečního testu také. Sice se píše jen z pěti maturitních okruhů, takže u ústních zkoušek si budeme losovat už jen z 20 otázek, ale protože to je něco nového, netušíme, co tam bude. Proto mám trochu strach,“ svěřila se Veronika Boučková, která by po gymnáziu chtěla pokračovat ve studiu zaměřeném na cestovní ruch nebo antropologii.

Státní maturity zahájily testy z matematiky a angličtiny

Věda a školy

Kromě základů společenských věd proto bude maturovat z češtiny a také z dějepisu. Naopak se nemusí připravovat na anglický jazyk. Již dříve úspěšně složila certifikát B2, k ústním tedy nemusí. Psala jen úterní didaktický test.

Důkladná příprava

Až maturanti tento týden dopíšou didaktické testy, budou mít poslední chvíle k dostudování učiva k ústním zkouškám. „Těším se, až si po maturitě uděláme třídní rozlučku. Asi půjdeme na bowling,“ prozradila Veronika. „Určitě si to užiju víc než poslední zvonění. Měli jsme ho už v listopadu, před stužkovacím večírkem. Ale já jsem byla nemocná, takže jsem chyběla,“ vysvětlila.

„Jsme rádi, že letos už po covidových změnách probíhají maturity v režimu, který je uzákoněn. Je to dobře pro nás i pro studenty. Dnes píšeme didaktický test pouze z anglického jazyka. Kdo má zájem o matematiku, bude psát ve čtvrtek těžší variantu Matematika rozšiřující,“ řekl v úterý Právu Ladislav Bartůška, ředitel 1. jazykového soukromého gymnázia, další ze škol tohoto typu v Hradci Králové.

„Zatím se nám nestalo, že by u nás někdo didaktické testy neudělal, proto věřím, že tradici neporušíme ani letos. Hlídáme si je, příprava je důkladná,“ byl optimistický ředitel Bartůška a prozradil, že u zhruba tří studentů váhali, zda budou k maturitě připuštěni. „Ale naštěstí si včas uvědomili, že maturita je důležitá, a svou přípravu zlepšili,“ dodal.

Maturity 2024: Jak letos proběhnou a kdy jsou termíny

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám