Hlavní obsah

Masivní výměna řidičáků. Nápor bude na podzim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V letošním roce skončila a bude končit platnost více než 875 tisícům řidičských průkazů, což je rekordní počet a dvakrát více než loni. Přes polovinu průkazů si lidé už vyměnili, přesto však k počátku srpna zbývalo vyměnit ještě téměř 415 tisíc průkazů. Platnost největšího počtu z nich skončí v září a v říjnu.

Foto: MDČR

Ilustrační foto

Článek

Je tedy nejvyšší čas o výměnu požádat, neboť to lze tři měsíce před koncem platnosti. Odkládat to na poslední chvíli by se nemuselo vyplatit. Úřady sice mají ze zákona povinnost vyřízení do dvaceti dnů, ale vzhledem k vysokému počtu výměn by se mohlo stát, že nebudou stíhat.

Podle ministerstva dopravy je přitom obecným pravidlem, že lidé výměnu řidičských průkazů řeší právě na podzim, kromě období na přelomu jara a léta. Nejhorší fronty pak bývají v prosinci, kdy se hlásí i opozdilci s už propadlými doklady.

„Občané docházejí na úřady průběžně, ale nelze vyloučit, že v některých dnech a u větších úřadů může nastat situace, kdy se sejde větší počet žadatelů o výměny řidičských průkazů,“ řekl Právu mluvčí ministerstva dopravy Filip Medelský.

Digitální občanku chceme mít na přelomu roku, řekl Bartoš

Domácí

Čekání na úřadech se ale lidé mohou vyhnout. „Je možné vy­užít elektronické podání žádosti o výměnu a pak se dostavit pouze pro vyhotovený řidičský průkaz, což zmírní tlak na jednotlivé úřady,“ upozornil Medelský.

K tomu je potřeba přihlásit se na web portaldopravy.cz přes vlastní datovou schránku. Pak už je to snadné – systém sám jednoduchý formulář skoro celý vyplní sám a není-li vaše fotografie příliš zastaralá, použije tu, co už má k dispozici. Samotné vyplnění a odeslání žádosti zabere sotva pár minut. Přes SMS či e-mail pak přijde potvrzení z úřadu, že žádost přijali a vyřizuje se.

Běžná lhůta zdarma, zrychleně za 700 Kč

Při elektronické žádosti si také řidič vybere, kde si chce svůj nový průkaz vyzvednout. Vybrat si může z kteréhokoli z 206 obecních úřadů obcí s rozšířenou působností. Jejich seznam najde na webu ministerstva dopravy, jinak mu ale systém ve formuláři nabídne výběr míst.

Při vyzvednutí je nutné u sebe mít platný doklad totožnosti i dosavadní průkaz k výměně. Elektronicky i osobně na úřadu lze žádat o výměnu buď se standardní lhůtou dvaceti dnů, anebo se zkrácenou dobou do pěti pracovních dnů. Zatímco dodání ve standardní lhůtě je zdarma, za zrychlené vyřízení se platí 700 korun. Takový poplatek se pak platí při vyzvednutí nového průkazu u přepážky.

I ti, kdo nemají datovou schránku a žádost musí s úředníky řešit osobně, se ale mohou na úřad dálkově objednat na určitou hodinu. Rezervační systém nabízejí weby jednotlivých úřadů.

V Praze se pak může alternativně vyplatit využít některého z úřadů z okolních obcí, které mají územní pracoviště i přímo v metropoli, což jsou třeba Černošice. Nemusí tak být tolik lidí. Za jízdu s propadlým řidičákem hrozí pokuta 2000 korun na místě a 2500 korun ve správním řízení.

„S plánovanými změnami, které umožní od začátku příštího roku nemít u sebe při řízení kartičku řidičského průkazu, se nijak nemění povinnost disponovat touto kartičkou jako takovou. Lidé dál budou povinni ji mít, i když třeba jen někde doma, a samozřejmě ji budou muset mít u sebe fyzicky při řízení v jiných zemích,“ upozornil Medelský.

Nejlepší cestovní pasy v roce 2023? Je mezi nimi i ten český

Cestování

Od července budou občanky vypadat jinak

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám