Hlavní obsah

Unie bude lákat voliče kampaní za deset miliónů

Novinky, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Unie svobody-DEU, která se již delší dobu potácí pod hranicí volitelnosti do Sněmovny, se rozhodla investovat zhruba deset miliónů korun do kampaně, od které si slibuje příliv nových voličů a cestu na politické výsluní.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

Pokud projekt nevyjde a unionisté zůstanou okrajovou politickou stranou, je její předseda Petr Mareš připraven odejít z čela strany. Současně nevylučuje, že strana by se mohla rozpadnout.

Úspěšnost změny by měly prověřit červnové volby do Evropského parlamentu (EP), kam chtějí unionisté kandidovat sami a nikoli ve spojení s menšími neparlamentními stranami, jak někteří původně předpokládali.

Procento za milión?

Svou novou strategii nazvanou Agenda 12 představí vedení strany o víkendu v Litomyšli na setkání bývalých i současných unionistických politiků, kde současně odstartuje volební kampaň do EP. Číslo 12 znamená cíl získat ve volbách 12 procent voličů, i když jej unie zatím nevztahuje přímo k hlasování o EP.

Každé procento přírůstku voličů by unii mohlo vyjít zhruba na milión korun, vezmou-li se v úvahu jako start 2,6 procenta zářijových preferencí a cíl oněch 12 procent.

Již nyní někteří členové pochybují o úspěšnosti akce a náklady považují za vyhozené peníze.

"Podpora voličů je nižší, než jsme si představovali, a proto jsme se rozhodli pro změnu," potvrdil Právu Mareš, který ale odmítl sdělit jakékoli podrobnosti. Připustil pouze, že politici unie by se měli prezentovat více srozumitelněji a také častěji mezi občany. Na otázku, jak se zachová v případě, že unionisté v evropských volbách neuspějí, odpověděl: "Test, ke kterému se chystáme, tedy volby do EP, je zároveň odpovědí veřejnosti na otázku, jestli má mít US-DEU v čele Mareše, nebo někoho jiného."

"U nás je úplně jiná tradice voleb, lidé nevolí podle hesel a loga, ale podle osobností," řekl Právu někdejší místopředseda unie, senátor Robert Kolář, který považuje svou stranu za málo čitelnou a v úspěšnost nového projektu příliš nevěří. "Nevím, jestli touto cestou získáme zamýšlených dvanáct procent voličů," prohlásil Kolář.

Sponzorem také evropští lidovci

Mareš odmítl odpovědět také na otázku, kde strana vezme desetimiliónovou sumu. Podle něj o výši sumy budou teprve rozhodovat stranické orgány. Mareš pouze uvedl, že unie je nyní bez dluhů a nikomu nic dlužit nebude. Alespoň ne dlouhodobě. Podle informací Práva má část prostředků na kampaň unionistů poskytnout Evropská lidová strana.

Jak potvrdil Právu jeden z unionistů, strana se rozhodla změnit nejen politiku, ale i své logo. Zelený strom nahradí hvězdičky jako symbol proevropské orientace US-DEU. Agenda 12 pak znamená, že unionističtí politici budou každý měsíc přicházet s jedním tématem, které chtějí její prezentovat na setkáních s voliči, elektronicky a také vydáváním vlastního měsíčníku. Zářijovým tématem má být hrdost, následovat má svoboda, odvaha, otevřenost, vzdělanost, radost a další po celých dvanáct měsíců.

Připomíná to témata dekády, s nimiž před loňskými volbami do Sněmovny vyrazila ODS. Její témata byla sice mnohem konkrétnější, ale i tak ODS skončila v opozici.

Stranické noviny US-DEU ponesou stejný název, jako celá akce, tedy Agenda 12. Vedení strany si slibuje, že vedle kolportérů je budou rozdávat také členové strany. O tom ale silně pochybuje Kolář, který tvrdí, že základna v počtu 2500 členů je vnitřně paralyzována. I proto se obává,že půjde o vyhozené peníze.

Reklama

Výběr článků

Načítám