Hlavní obsah

Marcel spí v mrazech u výměníku tepla, do práce se mu nechce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Přestože muž bez domova Marcel Mrkvička z Českých Budějovic přečkává silné mrazy se svou přítelkyní na výměníku tepla, práci si hledat nehodlá. Na začátku tohoto týdne vůbec poprvé zamířil i s partnerkou do denního centra Azylového domu svatého Pavla v Českých Budějovicích, aby se na chvíli zahřáli a dali si čaj.

Foto: Pavel Orholz, Novinky

Za mrazů je denní centrum Azylového domova sv. Pavla v Českých Budějovicích téměř plné.

Článek

„My spíme na plechách u výměníku tepla. Když neprší a nesněží, tak to ještě jde, ale je zima, velká zima,“ postěžoval si Novinkám Mrkvička.

V mrazivých dnech ho tíží hlavně nedostatek dek, které sháněl u charity. „Jak jsou silné mrazy, tak nikde nemají a my máme jenom tři slabé,“ posteskl si.

Když se ho však zeptáte, jestli shání práci, aby svou zoufalou finanční situaci řešil, reaguje přímočaře. „Já jsem trošku šíblej. Mě práce vůbec nechytá, prostě nebaví, takže takhle na rovinu,“ prohlásil muž.

V azylových domech chybí místa pro stovky bezdomovců

Domácí

Za třeskutých mrazů by mohl přečkat noc i přímo v Azylovém domě sv. Pavla, ten je však pouze pro muže.

„Já tady sám bez přítelkyně nebudu. Abych ji nechal venku a sám tady chrápal,“ zdůraznil Mrkvička a zjevně se mu nezamlouvá ani představa, že by jeho družka vyhledala azyl v jiném zařízení, které je určeno ženám. Jak říká, na plechách není tak zle.

„Dáte si pod sebe kartony a spíte,“ dodal.

V azylovém domě jsou však i klienti, kteří mají podlomené zdraví, pracovat nemohou. Řada dalších se snaží svou situaci řešit, chodí například na brigády nebo práci shánějí.

„Je tady hodně i mladých lidí, což je dlouhodobý trend. V poslední době však přibývají ti, kteří jsou v seniorském věku nebo mají problémy se zdravím,“ vysvětlila Novinkám vedoucí azylového domu Petra Vohlídalová.

Stanislavu Orságovi nevyšlo podnikání a v azylovém domě je už druhým rokem. „Prodával jsem zemědělské stroje, ale pak jsem přestal. Švagr prodal barák a pak už to šlo všechno z kopce. V mrazech je tady alespoň teplo,“ zmínil Orság.

Služby azylového domu jsou plně vytížené. „Máme dvě ubytovací služby, noclehárnu, kde je zaplněno 22 lůžek, a azylový dům, kde je v současné době obsazeno 25 míst,“ vysvětlila vedoucí azylového domu.

Zařízení v českobudějovické Riegrově ulici však nyní kvůli silným mrazům nabízí i krizový režim.

„To znamená, že za mrazů může ještě dalších dvacet mužů využít prostory denního centra v místnosti, kde přečkají noc. Nemají lůžka, ale aspoň jsou v teple,“ podotkla Vohlídalová.

Pobyt na noclehárně stojí 70 korun na jednu noc. „V době krizového režimu si však můžeme dovolit dát lidem nocleh zadarmo díky projektu Budějcká Noclenka,“ doplnila vedoucí azylového domu.

Denní centrum funguje v běžném režimu od 8 do 16 hodin a je určeno pro muže i ženy, kteří mohou využít zázemí pro osobní hygienu, kuchyňku a také mohou dostat teplou polévku zdarma. Někteří zájemci řeší svou situaci také se sociálními pracovníky.

Spát venku se v takovém mrazu nedá! Tepličtí bezdomovci jsou rádi za židli ve vyhřáté místnosti

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám