Hlavní obsah

MAPA: Chřipka na vzestupu. Kde se aktuálně šíří nejvíce?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českem se šíří akutní respirační infekce. Zejména chřipka a virózy s teplotami, rýmou a kašlem. V menší míře se objevuje i covid. Nejvíce nakažených je aktuálně mezi dětmi a mladistvými. Vážné průběhy se zápaly plic se objevují v menší míře.

Článek

„Typickým příznakem chřipky jsou většinou teploty. Dětem není dobře, jsou unavené, mohou začít pokašlávat. Někdo při vysokých teplotách i zvrací. Teploty mohou být opravdu vysoké – až ke čtyřicítkám,“ přiblížila předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová.

Praktičtí lékaři pro děti v tomto týdnu zaznamenali vyšší počet dětí s chřipkou. Objevují se ale i streptokokové angíny, RS viry a kašle s rýmou. Covid je teď spíše na ústupu.

Vysokou nemocnost potvrzují i data hygienických stanic. Nejvíce případů akutních respiračních infekcí je u dětí do pěti let. Podíl nemocných dosahoval minulý týden v přepočtu na 100 tisíc obyvatel 3924 nakažených, což je ze všech věkových skupin nejvíce. Vysoké počty nemocných hlásí lékaři i ve skupinách náctiletých a mladých do 24 let.

Mezi seniory je zatím nakažených nejméně. Obvykle se ale infekce nejprve šíří mezi dětmi ve školních kolektivech a s odstupem týdnů se vyšší nemocnost projeví u dospělých, kteří s nimi zůstávají doma, a poté i ve skupině seniorních.

S nejvyššími počty nemocných aktuálně bojuje Jihomoravský a Karlovarský kraj. Víc než 1500 nemocných na 100 tisíc obyvatel má i Kraj Vysočina.

„Pacienti mají většinou mírný průběh onemocnění. Nedochází k růstu počtu hospitalizovaných pacientů. Mezi původci onemocnění dominuje chřipka typu A, v menší míře se stále vyskytují Sars-CoV-2, rhinoviry a RS viry,“ uvedla ředitelka protiepidemického odboru hygienické stanice Kraje Vysočina Hana Pavlasová.

Hygienici doporučují důsledně dodržovat mytí rukou, v uzavřených místnostech pravidelně větrat a dávat si pozor na prochladnutí.

Lidé by se podle nich neměli snažit nemoc přecházet. Hrozí, že by se mohly objevit komplikace z nedoléčené infekce, třeba zápal plic. Potýkají se s nimi častěji předškolní děti a senioři.

Počty respiračních infekcí opět strmě rostou

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám