Hlavní obsah

Mám co nabídnout. Po neúspěšné kandidatuře na Hrad zkusí senátor Fischer europarlament

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senátor a neúspěšný prezidentský kandidát Pavel Fischer bude kandidovat jako nestraník za KDU-ČSL příští rok na jaře ve volbách do Evropského parlamentu, potvrdil Novinkám. Jeho nominaci ještě musí schválit straníci v primárních volbách v květnu. Nabídka podle něj přišla od lidovců.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta Pavel Fischer

Článek

„Jsem nestraník a nejsem člen KDU-ČSL, ale když za mnou přišli, že by rádi, abych se ucházel o kandidaturu, tak jsem odpověděl vstřícně a nabídku jsem přijal. To znamená, že termín pro podávání přihlášek do primárek, což je pořád interní politický proces, začal, a já jsem se do něj přihlásil. To mohu potvrdit,“ řekl Fischer Novinkám.

O tom, jestli bude v eurovolbách kandidovat, se dlouhodobě spekulovalo. Nakonec ve středu odevzdal přihlášku. Nominaci už má od krajského výboru v Praze. Aby se mohl ucházet o místo na kandidátce ve vnitrostranických primárních volbách, ještě musí získat nominaci od okresního výboru.

Primární volby, kde členové přihlášky ke kandidatuře schvalují, mají lidovci 20. května.

Farský eurolídrem STAN, Polčák v Bruselu končí

Domácí

„Těším se na soutěž. Mám za to, že mám co nabídnout. Když se podíváte na mou práci v Senátu, tak se tam čtyři roky a půl věnuji silným věcem, jako je bezpečnost, obrana, Čína nebo Rusko. A to jsou věci, které musíme řešit i na evropské úrovni. Já už je dneska řeším v Parlamentu a velmi dobře vím, s kým mám tu čest a co můžeme nabídnout. To znamená, že pro mě to je v podstatě pokračování spolupráce na věcech, které už dneska mám ze Senátu,“ vysvětloval svou motivaci.

Fischerovi končí mandát v Senátu příští rok na podzim. Eurovolby budou před tím v květnu. Zda tedy bude obhajovat mandát v horní komoře, zatím neví.

„To vám neumím říct, protože interní proces, který začíná tím, že jsem se přihlásil do primárek, zdaleka není uzavřený. Takže zůstávám předsedou výboru a zůstávám v Senátu jako nezařazený nestraník, na tom se nic nemění. Ale to, že chci pomoci v evropských volbách, je pravda,“ uvedl.

„Nevím, kdo bude na plakátě“

Jaké místo na kandidátce si představuje, neřekl. Na pozici lídra si totiž brousí zuby například europoslanec a člen předsednictva lidovců Tomáš Zdechovský. „Nevím, kdo bude na plakátě nebo jaké bude pořadí na kandidátce. To vám teď neřeknu,“ podotkl Fischer.

Lidovci zároveň stále řeší, zda půjdou do voleb sami, nebo v koalici se Spolu. Strany si v současné době vypracovávají analýzu a mají naplánovanou další schůzku. „Jestli se rozhodnou jít sami nebo v rámci koalice, teď neovlivním. Pokud se mě zeptají na názor, řeknu ho, ale teď jsem si ho ani nezkoušel formulovat. Nevím,“ odpověděl na dotaz, k čemu by se přikláněl.

Kandidaturu v eurovolbách oznámil už i lidovecký poslanec Hayato Okamura, místo na kandidátce chce i první náměstek jihočeského hejtmana František Talíř nebo náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník. Obhajovat mandát plánuje Zdechovský i europoslankyně Michaela Šojdrová.

Fischer je senátorem od roku 2018, dvakrát neúspěšně kandidoval na prezidenta. V minulosti působil v týmu Václava Havla, také byl velvyslancem ve Francii a v Monaku.

„Já o žádné dohodě nevím.“ STAN a Piráti se přetahují, kdo nominuje eurokomisaře

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám