Hlavní obsah

Má se hlasovat, ne kvůli obstrukcím odkládat rozhodnutí, vmetl opozici Jurečka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Z pozice vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí hájil postup vlády při snížení mimořádné valorizace penzí před Ústavním soudem Marian Jurečka (KDU-ČSL). Po vyhlášení verdiktu ocenil přístup soudců i jejich argumentaci týkající se obstrukcí při jednání ve Sněmovně. Právě obstrukce nynější opozice opakovaně využívá.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Pozici vlády při snížení mimořádné valorizace penzí hájil u Ústavního soudu Marian Jurečka

Článek

„Jasně bylo pojmenováno to, že vláda i s ohledem na překotný vývoj cen mohla využít stav legislativní nouze. Zaznělo i to, což je důležité i pro dnešní dny, že byl dán dostatečný prostor pro vyjádření opozice. Jednání o důchodech trvalo více jak devadesát hodin a Ústavní soud upozornil, že není možné obstrukcemi destruovat legislativní proces,“ konstatoval Jurečka.

Podle něj vláda svůj postup dostatečně veřejnosti vysvětlovala a dokázala se zaměřit na lidi s nízkými důchody. „Soudci poukázali i na to, že je potřeba sledovat nejen legitimní očekávání a zajištění pro současné starobní důchodce, ale i pro ty budoucí, tedy pro děti a vnoučata nynějších penzistů,“ připomenul Jurečka.

Nejen koalice, ale i opoziční strany by si podle vicepremiéra měly rozhodnutí Ústavního soudu dobře prostudovat, neboť se v něm obšírně věnuje legislativnímu procesu a schvalování norem, přičemž opozice opakovaně vládní většinu kritizuje za to, že prý nerespektuje její práva ve Sněmovně.

Schillerová: Odnáším si z Ústavního soudu pocit velkého zklamání

Domácí

„Opozice při projednávání této normy využívala svůj čas čistě pro obstrukční mechanismus. A zaznělo tu, že v zákonodárném procesu se má směřovat k tomu, aby se hlasováním rozhodlo, a nikoli aby se kvůli obstrukcím jen odkládalo rozhodnutí,“ konstatoval Jurečka s tím, že koalice by mohla argumenty z odůvodnění soudu použít i pro jistější postup při projednávání dalších zákonů.

Jurečka také připomněl, že podle Ústavního soudu nešlo při krácení valorizace jen o tupý škrt. „Bylo to sociálně zodpovědné i rozpočtově vyvážené. Já jsem to vnímal i jako apel a velmi vážně míněnou výzvu ze strany Ústavního soudu, že máme dbát o veřejné finance. Je potřeba řešit důchodovou reformu. My to děláme, není to jednoduché a populární, ale pokud myslíme vážně dobou životní úroveň současných i budoucích důchodců, tak to vláda nemá odkládat,“ uvedl ministr.

Vláda podle Jurečky důchodovými opatřeními z loňského roku řešila problém, který by nastal v příštích třiceti letech, tedy že se podařilo zkrotit deficit důchodového účtu. „Já to považuji za maximum možného, co šlo nyní realizovat. A jsem rád, že Ústavní soud jasně pojmenoval, že úkolem jakékoli vlády je chovat se zodpovědně s myšlenkou na další generace,“ dodal Jurečka.

Trojice nesouhlasících ústavních soudců: Vláda měla čekat, co přijde

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám