Hlavní obsah

Lyžování v cizině: čeká se silná sezona

Tomáš Volf, Právo, Tomáš Volf

Cestovní kanceláře začaly prodávat lyžařské zájezdy, v provozu už jsou první střediska v Itálii či na rakouských ledovcích. Klienti podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) zatím spíše vyčkávají. Všichni ale čekají silnou sezonu.

Foto: Petr Horník

Ilustrační foto

Článek

„S ohledem na současnou situaci počítáme spíše s prodeji na poslední chvíli, přibližně měsíc před termínem odjezdu, jakmile bude jistá dostupnost lyžařských areálů a dostatek sněhu,“ řekla Právu ředitelka AČCKA Kateřina Chaloupková.

Roli hraje to, že téměř celou poslední sezonu zhatil koronavirus
Jan Bezděk, CK Nev-Dama

„Kvůli utlumení minulé lyžařské sezony očekáváme celkově slušný zájem českých turistů, zejména o kratší pobyty na tři až pět nocí se skipasem a hotelem s wellness zázemím,“ uvedla.

Prodeje na nadcházející zimu jsou zatím u cestovních kanceláří nízké, na úrovni deseti procent roku 2019, při porovnání údajů za září a říjen.

V Rakousku zdraží některé skipasy. Denní se nedostanou pod 60 eur

Cestování

„Jinak je tomu u vánočních a silvestrovských pobytů na zahraničních horách, které se prodávají již od konce léta. Zimní pobyty v období Vánoc a Nového roku jsou cenově vyšší o zhruba 30 procent proti ostatním termínům, přesto je o ně vysoký zájem,“ dodala Chaloupková.

„Zájem o lyžařské zájezdy už evidujeme, i když boom teprve přijde. Klienti letos zřejmě budou dávat přednost nákupu pár dní nebo týdnů před termínem. U nás suverénně vede Itálie, následuje Rakousko,“ popsala mluvčí Invie Andrea Řezníčková. Lidé podle ní volí nejčastěji týdenní pobyty vlastním vozem do tříhvězdičkového hotelu s polopenzí.

Na lyže s očkováním nebo testem. Sever Itálie nastínil opatření na zimu

Cestování

Podle mluvčího CK Nev-Dama Jana Bezděka je zájem o lyžařské zájezdy už nyní značný.

„Letos rozhodně hraje roli to, že téměř celou poslední sezonu zhatil koronavirus a pro řadu našich klientů to bylo vůbec poprvé, kdy vůbec nevyrazili lyžovat. Největší zájem je o italská a rakouská střediska. V Itálii jsou to tradičně Val di Fiemme, Santa Caterina nebo Livigno. Nejžádanější jsou termíny jarních prázdnin, ale také už prosincové předvánoční termíny,“ popsal Bezděk.

Čedok spustil prodeje lyžařských zájezdů v uplynulých týdnech, v nabídce má aktuálně 150 hotelů. Podle mluvčí Kateřiny Pavlíkové si část klientů pobyty už objednává, část prozatím vyčkává, zejména sleduje, jak se bude vyvíjet epidemická situace v jednotlivých zemích a jaká budou platit pravidla pro lyžařské oblasti i hotely.

O zimní lyžařské zájezdy je zájem. Problémem bude omezená kapacita

Cestování

„Ledovcové areály už však fungují, ostatní budou otevírat dle sněhových podmínek. Proto klientům nabízíme nyní i tzv. ski openingy v rakouském Kaprunu a na Mölltalském ledovci v oblasti Korutan,“ řekla Pavlíková.

Covid pas nutný

„Díky tomu si mohou užít prázdné sjezdovky hned na začátku sezony a strávit na horách i volno během nadcházejících státních svátků,“ dodala.

Čedok má v nabídce hlavně Rakousko, Itálii, Slovensko, Slovinsko a brzy přidá i hotely ve Francii a Švýcarsku. Jako i další cestovky registruje i zájem o pobyty na horách v ČR.

V Itálii jako první zprovoznilo vleky minulý týden alpské středisko Breuil-Cervinia, které má sjezdovky na italské i švýcarské straně Alp.

Žádné kapacitní limity. Rakouské Ski amadé doufá v takřka běžnou sezonu

Cestování

Podle stávajících pravidel se při vstupu do areálu musí návštěvníci prokázat covidovým pasem. Ten získají, pokud jsou naočkovaní alespoň první dávkou vakcíny proti covidu-19, mají negativní test či se z covidu uzdravili maximálně před šesti měsíci. V areálu musí mít lyžaři také roušku či respirátor.

Pravidla se v jednotlivých zemích budou lišit. V Rakousku by lidé měli počítat s tím, že roušky musí mít nasazené v kabině lanovky a při návštěvě nočních podniků se bude kontrolovat bezinfekčnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám