Hlavní obsah

Na lyže s očkováním nebo testem. Sever Itálie nastínil opatření na zimu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vstup jen s covid pasem, do lanovek s rouškou či respirátorem a omezená kapacita. Italská provincie Jižní Tyrolsko, v níž se nacházejí populární střediska Kronplatz, Val Gardena či Seiser Alm, nastínila, jaká opatření budou pro lyžaře v letošní zimní sezoně platit. S obdobnými se počítá i v sousedním Trentinu.

Foto: Profimedia.cz

Opatřením se lyžaři nevyhnou ani v Itálii.

Článek

Pro vstup do skiareálů v Jižním Tyrolsku se bude vyžadovat covid pas. Návštěvníci tak budou muset doložit, že mají dokončené očkování, platný test nebo prodělali onemocnění covid-19. Ve všech veřejných prostorách, což se týká i kabinových lanovek, budou povinné roušky nebo respirátory třídy FFP2.

Kapacita lanovek, ať už sedačkových, či kabinových, bude snížena na 80 procent, stejně tak to bude většinou i u vleků, oznámili zástupci oblasti. Provozovatelé středisek umožní prodej skipasů online všude, kde to bude možné. Chtějí tak zabránit případnému shlukování lidí u pokladen. Dodržování rozestupů bude navíc hlídat personál.

Žádné kapacitní limity. Rakouské Ski amadé doufá v takřka běžnou sezonu

Cestování

Střediska v Jižním Tyrolsku doufají, že se jim díky opatřením podaří zajistit bezpečný a hladký průběh sezony. „Ztráta zimy 2020/2021 oproti té předcházející dosahuje téměř 99 procent obratu. Mohli jsme prodat jen malý počet sezonních permanentek sportovcům, aby se mohli připravovat na závody,“ uvedl již dříve koncem jara Marco Pappalardo, marketingový ředitel evropské sítě lanovek a vleků Dolomiti Superski.

Obdobně i u sousedů

Takřka totožná by měla být opatření i ve vedlejším Trentinu, kde se nacházejí třeba střediska Madonna di Campiglio či Val di Fiemme.

Podle listu Giornale Trentino budou ve společných prostorách povinné roušky či respirátory, ale zatímco kabinové lanovky budou operovat na 80procentní kapacitu, sedačkové by měly fungovat bez omezení. Stejně tak se návštěvníci zřejmě neobejdou bez covid pasu, kterým prokážou bezinfekčnost.

Opatření zatím schválily příslušné asociace a odbory, čeká se však na finální odklepnutí italskou vládou.

Od 15. října navíc v celé Itálii, jakožto v první evropské zemi, platí nařízení, že do práce smějí lidé chodit jen s platným covid pasem. Týká se to samozřejmě i obsluhy lanovek, restaurací či půjčoven lyžařského vybavení. Plně naočkováno je v zemi zhruba 65 procent populace.

O zimní lyžařské zájezdy je zájem. Problémem bude omezená kapacita

Cestování

Anketa

Do které země se plánujete vydat na lyže?
Česko
7,3 %
Rakousko
30 %
Itálie
40,9 %
Švýcarsko
1,7 %
Francie
3,4 %
Slovensko
1,3 %
Nikam
15,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5996 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám