Hlavní obsah

Lituji svého přístupu, odpusťte mi, kál se ve fiktivní zprávě Nečasovi Sobotka

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O poprask mezi poslanci se během úterní schůze Sněmovny postarala umělecká skupina Ztohoven. Její členové posílali napříč jednacím sálem SMS zprávy jednotlivým zákonodárcům z čísel jejich kolegů. Ve čtvrtek všechny zprávy zveřejnili. Tak se například stalo, že šéf opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka "napsal" premiérovi Petru Nečasovi: „Dovolte mi prosim projevit uprimnou litost nad mym dosavadnim pristupem. Nemohu jiz nadale snaset tu hanbu. Odpustte mi prosim.“

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle informací skupiny, které zveřejnila na webu, bylo mezi politiky odesláno celkem 585 SMS zpráv. Petru Nečasovi tak kromě Bohuslava Sobotky přišla například i zpráva od šéfa komunistů Vojtěcha Filipa. „Jiz dlouho mne provazi pocit zmaru. Myslim, ze prisla doba kdybychom meli konecne razne odmitnout svoji minulost,“ napsali za něj Ztohoven.

„Jsem jiz skutecne rozcarovan denim kolem nas. Hledam cestu jak z toho ven,“ použili autoři slovní hříčku ve zprávě poslance Zdeňka Boháče (ODS) určené spolustraníkovi Walteru Bartošovi. Poslanec Marek Šnajdr (ODS) zase "napsal" Radimu Fialovi (ODS): „Citim, ze se musime zmenit, zacit od sebe. Takhle to dal nejde. Takto nejde vest zemi, balamutit lidi, sidit stat.“

Většina zpráv mělo moralizující a burcující charakter. "Pojd se sejit a v klidu si pohovorit o budoucnosti teto zeme. Uz mam dost tech kseftiku, politickeho hastereni, intrik atp. Vzdyt mame jedinecnou moznost necim hnout, tak proc tu sanci nevyuzit?" stálo ve fiktivní zprávě ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) komunistické poslankyni Martě Smelové.

Buď chlap, "vyzvala" Klasnová Johna

Fingované zprávy se ale nešířily jen mezi poslanci. Do fiktivní diskuse se zapojil také prezident Václav Klaus, který sezval šéfy jednotlivých stran na Hrad. "Vazeny pane ministre, prijmete, prosim, pozvani na Hrad ke spolecnemu prodiskutovani prichazejici Moralni reformy. Tema je zasadni a ja zadam projednat jej jeste dnes," "napsal" například předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi.

Jmenovatelem většiny zpráv byl termín "morální reforma". Skupina v omluvném fiktivním prohlášení, které vydala ústy zákonodárců, napsala: „Rozhodli jsme se napříč politickým spektrem iniciovat morální reformu. Klečíme před Vámi, naším lidem, který nás zvolil a žádáme Vás o odpuštění, o poslední šanci nezklamat Vaší důvěru.“

Poslanci se pak prostřednictvím falešných SMS vzájemně vyzývali k podpoře morální reformy, případně se ujišťovali, že právě morální reforma je to, co politická scéna v tuto chvíli potřebuje. "Bud chlap! Pojdme rict Moralni reforme ano," "napsala" například Kateřina Klasnová (VV) svému stranickému šéfovi Radku Johnovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám