Hlavní obsah

Lipovskou, která kandiduje ve volbách, zatím poslanci z Rady ČT neodvolají

– Praha

Radní ČT Hana Lipovská, která ve sněmovních volbách kandiduje jako lídryně Pardubického kraje za Volný blok, nebude zatím odvolána ze své funkce. Hlasovat o jejím odvolání navrhovala ve čtvrtek ve Sněmovně poslankyně za TOP 09 Olga Sommerová, zařazení tohoto bodu na schůzi ale nepodpořili poslanci ANO, KSČM a SPD.

Foto: Petr Kozlík/Mafra, Profimedia.cz

Hana Lipovská na mítinku Volného bloku.

Článek

Již minulý týden doporučil volební výbor Sněmovny odvolání Lipovské z Rady České televize. Jelikož kandiduje v nadcházejících sněmovních volbách, není podle názoru výboru nezávislá.

„Paní Lipovská nedávno oznámila, že bude kandidovat ve volbách do Poslanecké sněmovny. Kandiduje jako lídr a patří k nejvýraznějším tvářím Volného bloku. Tím ztratila svoji nezávislost,“ uvedla na výboru poslankyně za TOP 09 Sommerová.

Výbor doporučil odvolání Lipovské

Domácí

Pro zařazení hlasování o jejím odvolání se nenašlo v dolní komoře ve čtvrtek ale dost hlasů. Podpořili to poslanci klubů ODS, Pirátů, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a ČSSD. Proti byli zástupci SPD a nezařazení poslanci Lubomír Volný a Marian Bojko, ale i František Petrtýl z ANO. Zdržely se kluby KSČM a ANO mimo poslance Patrika Nachera (ANO), který bod podpořil (více o hlasování zde).

„Dříve jsem se zastával Hany Lipovské. Situace se ale změnila v momentě, kdy je člověk lídrem, definuje téma, reprezentuje subjekt a je zván do médií,“ řekl Nacher minulý týden na jednání výboru.

Trestní oznámení Lipovské na šéfa ČT Dvořáka bylo odloženo

Domácí

Rada ČT má patnáct členů, které volí a odvolává Poslanecká sněmovna. Členství v radě je s funkcí poslance neslučitelné a Lipovská by si v případě svého teoretického zvolení musela vybrat, zda napne své síly pro práci ve Sněmovně, nebo zda bude z pozice radní pokračovat v kritice hospodaření České televize.

Lipovská se rozhodla kandidovat v Pardubickém kraji za Volný blok. Žena, kterou do Rady ČT nominovala Česká biskupská konference, bude na kandidátní listině hnutí, které před volbami navázalo spolupráci mimo jiné s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS).

Reklama

Výběr článků

Načítám