Hlavní obsah

Linka důvěry v Bohnicích kvůli nedostatku peněz končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Linka důvěry provozovaná Psychiatrickou nemocnicí Bohnice ukončí se závěrem roku svůj provoz. Služba fungovala řadu let nonstop a anonymně pro kohokoliv, kdo se ocitl v krizové situaci. Pro linku se nepodařilo zajistit na příští rok dostatek financí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Ukončení provozu linky v době, kdy se množství zejména mladších lidí potýká s duševními problémy, může být kontraproduktivní.

Důvodem ukončení provozu linky byly podle mluvčí nemocnice Alžběty Remrové finanční náklady na její provoz. Ten byl spolufinancován hlavním městem, ale pro příští rok se nepodařilo dostatečné financování zajistit.

Náměstkyně pražského primátora pro oblast sociálních věcí, bydlení a zdravotnictví Alexandra Udženija (ODS) později Novinkám sdělila, že v případě, že by se nemocnice rozhodla linku obnovit, peníze Praha poskytne. Uvedla, že hlavním problémem bylo nedostatečně personální pokrytí.

Od příštího roku bude na čísle 284 016 666 nabídnuta informace o dostupnosti ostatních obdobných služeb, které jsou k nalezení i na stránkách České asociace pracovišť linek důvěry. V rámci Centra krizové intervence bude volajícím k dispozici pouze kontaktní telefon do ambulance na čísle 284 016 110.

Myšlenky na sebevraždu, deprese, sebepoškozování. Výzkum zmapoval problémy žáků na Ústecku

Věda a školy

Duševních problémů přibývá

Nedávný průzkum mezi žáky 2. stupně ZŠ a středoškoláky v Ústeckém kraji ukázal, že třetina žáků vykazuje symptomy úzkostí nad hranicí, u které se doporučuje vyhledat odborníka, každá třetí dívka má osobní zkušenost se sebepoškozováním a pětina mladých přemýšlela, že by si sáhla na život.

Válečný konflikt na Ukrajině, situace v Izraeli a Pásmu Gazy i nedávná střelba na pražské filozofické fakultě mohou u řady lidí ještě více prohloubit jejich duševní nepohodu.

Přibývá dívek, které si ubližují

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám