Hlavní obsah

Lidovci své ministry soc. dem. neobětují

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dohoda o případné nové vládě ještě není na stole, a už se objevil první zádrhel. Lidovečtí lídři totiž nechtějí obětovat své tři ministry. Ti sice již podali demise ze současné vlády, ale po zvažovaném odchodu premiéra Stanislava Grosse by je KDU-ČSL v případném novém kabinetu chtěla nechat.

Článek

ČSSD navrhla tříbarevnou vládu bez účasti stranických špiček. To včera jen částečně vyslyšeli předseda Miroslav Kalousek a jeho první zástupce a místopředseda Sněmovny Jan Kasal, když oznámili, že o vstup do případné příští vlády nemají zájem.

"Byť nechápeme tu logiku, chceme garantovat, že ani předseda a ani první místopředseda KDU-ČSL nebudou mít žádné personální požadavky vůči budoucí vládní exekutivě a KDU-ČSL nezneužije současné situace k tomu, aby chtěla snad posílit svoji situaci ve vládě," řekl Kalousek.

Z jeho okolí prosáklo, že lidovci své dosavadní ministry nepustí s argumentem, že mají za sebou kus práce a není důvod, aby v ní nepokračovali, a že zároveň nemíní nést důsledky Grossových afér.

KDU-ČSL má ve vládě tři své místopředsedy - ministra zahraničí Cyrila Svobodu, šéfa dopravy Milana Šimonovského a ministra životního prostředí Libora Ambrozka. Právě druzí dva se, na rozdíl od Svobody, přidali ke Kalouskovi ve vládní roztržce proti Grossovi, a proto jsou trnem v oku soc. dem.

Místopředseda ČSSD Jiří Paroubek ve včerejším Právu otevřeně řekl, že by soc. dem. vetovala právě Kalouska, Ambrozka a Šimonovského, neboť se podíleli na rozbití koalice.

Ambrozek v pátek sdělil Právu, že by ve své práci rád pokračoval vzhledem k tomu, že čtyřleté období ještě není dokončeno. "Když budu mít důvěru strany, jsem připraven do vlády znovu jít," uvedl.

Kraus: ty tři ať raději nenavrhují

Šéf poslaneckého klubu ČSSD Michal Kraus Právu řekl, že pokud budou chtít lidovci prosadit své odstupující ministry, mohl by nastat problém. "Pokud má jednání vést k úspěchu, bylo by dobré, aby tato jména nepadala," odpověděl Kraus na otázku, zda vylučuje, že by lidovečtí ministři ve svých křeslech mohli setrvat.

"Troufám si odhadnout, že pokud by někdo z těchto lidí byl ve vládě, nezískala by od poslaneckého klubu soc. dem. při důvěře všech 70 hlasů," připomněl Kraus emoce soc. dem. zákonodárců k lidoveckým kolegům.

Podle Krause by prostě nebylo vhodné, aby lidovci navrhovali ministry, kteří podali demisi. "Tím se ten okruh lidí poměrně jasně vymezuje," dodal šéf klubu.

Kalousek: mindráky ponechme stranou

Výroky soc. dem., že by mimo příští vládu měli zůstat ministři KDU-ČSL, protože minulý pátek vládě vyslovili ve Sněmovně nedůvěru, Kalouska rozhořčily: "Myslím, že naším společným zájmem je, aby ta vláda byla co nejkvalitnější, a nikoli, aby někomu spadl ze srdce jeho mindrák. Osobní mindráky ponechme stranou," uvedl.

Kalousek také poznamenal, že případní koaliční partneři by si měli vyjasnit, co znamenají pojmy vláda evropská a nekomunistická.

"Česká veřejnost musí být ujištěna, že nekomunistická vláda znamená skutečně nekomunistickou vládu, že deset vteřin poté, co bude této vládě vyslovena důvěra, se tato vláda neopře o pana Grebeníčka," řekl Kalousek. Dodal, že je přesvědčen, že se budou schopni dohodnout.

Zda své nynější ministry budou prosazovat i nadále, by mělo stvrdit předsednictvo KDU-ČSL, které se má sejít v neděli. Předtím ještě bude Kalousek s Krausem diskutovat v České televizi.

Záměr soc. dem. včera ostře odmítla ODS. Její předseda Mirek Topolánek o Grossově zvažované variantě uvedl, že je hodná "mistra a jeho génia". - "Nepřináší žádné skutečné řešení. Přináší pouze vládu případně udržovací, já říkám loutkovou, která nenese za nic odpovědnost, a v tomto smyslu je to pokračování toho stavu, který tady dva roky trvá," uvedl v ČRo Topolánek.

Související články

Lidovci chtějí Grossovi vypálit rybník

Vypálit rybník premiéru Stanislavu Grossovi chtějí lidovci. Anebo alespoň pořádně zkomplikovat premiérovu snahu požádat o důvěru Poslaneckou sněmovnu...

Lidovci i unionisté rozhodnutí ČSSD vítají

Představitelé koaličních stran KDU-ČSL a US-DEU krátce po čtvrtečním prohlášení premiéra Stanislava Grosse vyjádřili svou spokojenost. Předseda lidovců...

Výběr článků

Načítám